Geef me de 5 basiscursus ernstig verstandelijke beperking

Autisme lastig? Geef me de 5 helpt je op weg!

Basiscursus

Wil jij jouw leerling met een ernstig verstandelijke beperking beter begrijpen, zodat je beter kunt aansluiten met je aanpak en stress en problemen kunt verminderen? Dan is deze cursus absoluut een eyeopener! Door diepgaande kennis en jouw nieuwe aanpak zal het contact groeien, werk je aan het bevorderen van vaardigheden en zal de kwaliteit van leven verbeteren.

 

Door de mix van theorie, video’s, eigen ingebrachte beelden en oefeningen krijg je inzicht in het brein van mensen met een ernstig verstandelijke beperking, waarbij ook sprake kan zijn van autisme. Je leert hoe je adequaat met hun gedrag kunt omgaan. Na elke cursusdag ga je naar huis met praktische tips die je direct kunt toepassen op jouw groep.

 

Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor interactie en persoonlijke vragen. Na elke cursusdag krijg je de opdracht om op je werkplek of thuis bepaalde situaties te filmen. Op cursusdag 3 en 4 gaan we uitgebreid met deze video’s en praktijkvoorbeelden aan de slag. Zo leer je van elkaar, krijg je tips op maat en wordt de theorie gekoppeld aan jouw eigen praktijk. Je merkt gelijk verschil.

'Al na dag 1 van deze cursus begreep ik de oorzaak van zijn gedrag veel beter!'

Specificaties

Inhoud

Op deze dag staat de oorzaak van het gedrag centraal. Je leert hoe mensen met een verstandelijke beperking informatie verwerken. Daardoor kun je je beter in hen verplaatsen en begrijp je hoe (ongewenst) gedrag ontstaat. Ook leer je beter op hen af te stemmen. We leggen het fundament voor minder stress in allerlei situaties. Je zult na deze dag direct merken dat jij de signalen van jouw cliënt of kind herkent en dat je stress en problemen kunt verminderen, omdat je anders kijkt, praat en doet.

Dagprogramma

Deze dag gaan we in op hoe iemand met een ernstig verstandelijke beperking zich sociaal-emotioneel ontwikkelt en hoe je hierop kunt afstemmen. Je ontdekt hoe het komt dat jouw cliënt of kind snel een vol hoofd heeft en welk gedrag daaruit volgt. Je krijgt handvatten om daarmee om te gaan, zodat je rust kunt creëren en kunt voorkomen dat situaties uit de hand lopen. Aan het einde van de dag weet je hoe je de hoe deze doelgroep betekenis geeft aan wat er gebeurt en hoe jij hierbij kunt helpen.

Dagprogramma

Op deze cursusdag ontdek je hoe je afzonderlijke momenten en het dagritme voorspelbaar kunt maken voor iemand met een ernstig verstandelijke beperking die niet of nauwelijks kan praten. Daarnaast krijg je uitleg over de betekenis van pijn en epilepsie en de mogelijke gevolgen daarvan voor de informatieverwerking. Onder leiding van de trainer ga je – aan de hand van eigen casussen en beelden – concreet aan de slag met het bouwen van een basisfundament voor jouw cliënt of kind. In de weken voor de laatste cursusdag oefen je daarmee in de praktijk.

Dagprogramma

Op deze laatste cursusdag ontdek je waarom iemand met een ernstig verstandelijke beperking soms anders reageert dan je verwacht; een andere waarheid lijkt te hebben of heftig reageert op geluiden of aanrakingen. Uiteraard leer je hoe je hierbij kunt helpen of hoe je jouw client of kind in zon situatie kunt beschermen. Daarnaast gaan we in op jouw ervaringen met het inzetten van het nieuwe basisfundament en leer je door gezamenlijke analyse van ingebrachte videobeelden alle geleerde technieken nog verder te integreren in jouw dagelijkse handelen.

Dagprogramma

 

  Cursusgroepen bestaan uit zowel ouders als professionals (m.u.v. de cursus logopedie).

Accreditatie & studieuren

Deelname aan deze cursus levert het volgende aantal PE punten op:

AccreditatiePuntenUren
SKJ 40,00 40,00
Overig 0,00
Registerplein cliëntenondersteuners 64,00 64,00
Registerplein GGZ 64,00 64,00
Als je voor de accreditatiepunten in aanmerking wilt komen kun je dit bij de inschrijving van de cursus aangeven. Ben je dit vergeten?
Dan kun je de accreditatie alsnog aanvragen als je bent ingelogd. Kijk onder het kopje ‘mijn cursussen/opleidingen’.
Let op: na start van de cursus worden accreditatie aanvragen niet meer geaccepteerd.

Om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten moet je aan de volgende eisen voldoen:
  • Lees vooraf de verplichte literatuur, deze boeken zijn niet inbegrepen bij de cursusmaterialen:
    • Auti-communicatie; Colette de Bruin
    • Dit is autisme; Colette de Bruin
  • Lever tijdens de cursus in overleg met de trainer jouw eigen beeldmateriaal in;
  • Verplichte aanwezigheid, je mag per cursusdag niet meer dan 30 minuten gemist hebben.

SKJ

Onze cursussen zijn door het SKJ geaccrediteerd voor Jeugd-en Gezinswerkers.

Registerplein

Onze cursussen zijn door het Registerplein geaccrediteerd voor Cliëntondersteuners en GGZ-agogen.

Let op: Om de studiepunten te verkrijgen moet je jouw ontvangen  certificaten uploaden in jouw profiel bij het SKJ of het Registerplein.

Wanneer wordt deze cursus gegeven?

Cursusdagen Tijd Prijs Locatie  
25-04-2024 20-06-2024 05-09-2024 03-10-2024 09:30 tot 16:30 € 895,00 Assen,
De Bonte Wever
Inschrijven