Geef me de 5 Verdiepingscursus

De basis voor ontwikkeling naar zelfstandigheid

Verdiepingscursus

Je hebt de ‘Geef me de 5 Basiscursus’ gevolgd. Je weet wat de oorzaak is van gedrag dat jouw leerling met autisme laat zien en kent de basisvaardigheden voor positief contact en het voorkomen van ongewenst gedrag. Nu wil je meer!

Dan is deze cursus iets voor jou. In de ‘Geef me de 5 Verdiepingscursus’ gaan we dieper in op de Geef me de 5-methodiek en Auti-communicatie en leer je hoe je nog meer structuur en duidelijkheid kunt bieden.

Strijd en conflicten worden verleden tijd. Rust, nieuwe vaardigheden aanleren en meer grip op de wereld komen daarvoor in de plaats. Met deze cursus vorm jij de brug naar ontwikkeling van persoonsafhankelijk, naar structuurafhankelijk naar zelfstandig.

Door de mix van theorie, video’s en oefeningen ga je na elke cursusdag naar huis met praktische tips die je direct kunt toepassen in de klas en de onderwijsomgeving.

Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor interactie en persoonlijke vragen. Na iedere cursusdag krijg je de opdracht om een onderwijssituatie te filmen. De tweede, derde en vierde dag starten we met deze video’s en praktijkvoorbeelden. Zo leer je van elkaar, krijg je tips op maat en wordt de theorie gekoppeld aan jouw eigen praktijk. Je merkt gelijk verschil.

"Doordat ik nu als tolk kan fungeren tussen de leerlingen, zie ik dat er veel minder wordt gepest! "

Specificaties

Inhoud

Op deze dag leer je over de Cirkel van Autismespectrum Symptomen. Je leert omgaan met weerstand en hoe je kunt aansluiten bij iemand met autisme, op het juiste moment. Daarnaast oefen je met doorvragen om de oorzaak van een probleem of ongewenst gedrag te achterhalen. We gaan in op straffen en belonen en de effecten hiervan op korte en lange termijn. Op deze dag oefen je ook in het tolken: zo creëer je onderling begrip tussen jouw kind, leerling of cliënt en de mensen om hem heen. Dankzij dit positieve contact kun je veel conflicten voorkomen.

Dagprogramma

Deze dag staat in het teken van visualiseren. Je leert hoe je pictogrammen, lijstjes en andere visuele technieken kunt inzetten, zodat je eenduidig bent, jullie elkaar sneller begrijpen én je nieuwe vaardigheden kunt aanleren. Ook oefen je op deze dag veel met het tekenen van gesprekken. Na afloop voel jij je er helemaal in thuis om al tekenend en visualiserend meer rust en duidelijkheid te brengen in het hoofd en dus in het gedrag van jouw kind, leerling of cliënt met autisme.
Wanneer je de al eerder geleerde technieken van Geef me de 5 ook visualiseert, is uitleg maar één keer nodig en kan jouw kind, leerling of cliënt het direct oppakken. Daarnaast krijg je handvatten voor psycho-educatie, zodat degene met autisme zichzelf beter leert begrijpen.

Dagprogramma

Deze dag gaan we dieper in op de randvoorwaarden voor ontwikkeling van mensen met autisme. Je leert hoe je jouw kind, leerling of cliënt kunt begeleiden naar meer zelfstandigheid. Ook leer je hoe je op maat structuur, overzicht en samenhang aanbrengt in de taak, de dag en week. Want dat geeft rust, duidelijkheid en het vermogen om te leren. Je zult ervaren dat er na het bieden van een sterke structuur mogelijkheden ontstaan voor uitzonderingen en flexibiliteit. Zo worden vakanties en bijzondere dagen voor iedereen een periode om naar uit te kijken.

Dagprogramma

Nu heb jij de basis in huis voor positief contact en ontwikkeling naar (meer) zelfstandigheid. Maar de wereld is groter dan jij en jouw kind, leerling of cliënt. Daarom leer je deze dag hoe je jouw inzichten en aanpak kunt overbrengen op de omgeving. Zo kunnen familieleden, de oppas, collega’s en anderen jullie ondersteunen om de positief opbouwende lijn voort te zetten en uit te breiden. Het bespreken van complexe casussen en vragen geeft jou de bevestiging dat je Geef me de 5 en Auti-communicatie beheerst en kunt inzetten bij jouw kind, leerling of cliënt.  

Dagprogramma

 

  Cursusgroepen bestaan uit zowel ouders als professionals (m.u.v. de cursus logopedie en autisme).

Accreditatie & studieuren

Deelname aan deze cursus levert het volgende aantal PE punten op:

AccreditatiePuntenUren
SKJ 40,00 40,00
Registerplein cliëntenondersteuners 68,00 68,00
Registerplein GGZ 68,00 68,00
Overig 0,00
Als je voor de accreditatiepunten in aanmerking wilt komen kun je dit bij de inschrijving van de cursus aangeven. Ben je dit vergeten?
Dan kun je de accreditatie alsnog aanvragen als je bent ingelogd. Kijk onder het kopje ‘mijn cursussen/opleidingen’.
Let op: na start van de cursus worden accreditatie aanvragen niet meer geaccepteerd.

Om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten moet je aan de volgende eisen voldoen:
  • Lees vooraf de verplichte literatuur, deze boeken zijn niet inbegrepen bij de cursusmaterialen:
    • Auti-communicatie; Colette de Bruin
    • Dit is autisme; Colette de Bruin
  • Lever tijdens de cursus in overleg met de trainer jouw eigen beeldmateriaal in;
  • Verplichte aanwezigheid, je mag per cursusdag niet meer dan 30 minuten gemist hebben.

SKJ

Onze cursussen zijn door het SKJ geaccrediteerd voor Jeugd-en Gezinswerkers.

Let op: Om de studiepunten te verkrijgen moet je jouw ontvangen  certificaten uploaden in jouw profiel bij het SKJ of het Registerplein.

Wanneer wordt deze cursus gegeven?

Cursusdagen Tijd Prijs Locatie  
15-09-2022 20-10-2022 17-11-2022 15-12-2022 09:30 tot 16:30 € 699,00 Online,
Verdiepingscursus online
Inschrijven
27-09-2022 25-10-2022 22-11-2022 13-12-2022 09:30 tot 16:30 € 699,00 Leeuwarden,
De Fabriek
Inschrijven