Geef me de 5 Basiscursus Logopedie

Basiscursus

Je krijgt als logopedist steeds vaker te maken met mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. De oorzaak van de problemen in communicatie bij deze mensen is een gevolg van 8 storingen die in het brein kunnen optreden.  
 
In samenwerking met logopediste Marieke Vaessen heeft Geef me de 5 een 4-daagse cursus speciaal voor logopedie ontwikkeld. Na het uitkomen van het boek ‘Dit is autisme’ is de cursus geheel vernieuwd. Elke cursusdag staan 2 storingen centraal. We beginnen altijd met voorbeelden van de verstoorde communicatie. Dan gaan we in op de storing in het brein die daaraan ten grondslag ligt. Daarna krijg je concrete handvatten voor de logopedische hulp die je kunt inzetten. 
Er is veel ruimte voor inbreng van eigen filmmateriaal. Cursusdag 2, 3 en 4 beginnen we altijd met een kijkopdracht aan de hand van de meegebrachte filmpjes. 
 
Deze cursus werpt beslist een andere licht op de logopedische hulp die je kunt inzetten bij de taal-, spraak- en communicatieontwikkeling van cliënten/leerlingen met een Autisme Spectrum Stoornis.  

“Zo leuk! Ik krijg echt steeds vaker vragen van leerkrachten om via Geef me de 5 problemen op te lossen. En vaak lukt het ook nog. Ik ben dan echt een tolk tussen leerkracht en kind!” Logopedist

Specificaties

Inhoud

Op deze dag staat de gefragmenteerde informatieverwerking en het sociaal niet herkennen van cliënten met autisme centraal. De logopedisten leren wat dit voor gevolg heeft voor de communicatie van hun cliënten. Daardoor kunnen ze zich beter in hen verplaatsen en begrijpen hoe miscommunicatie ontstaat. Ook leren ze beter afstemmen op de cliënten met autisme. We leggen het fundament voor positief contact in allerlei situaties.

Dagprogramma

Deze dag gaan we dieper in op hoe cliënten met autisme informatie verwerken. De logopedisten krijgen inzicht in de storingen in het brein die dat proces belemmeren. Centraal staan foute koppelingen, over- en ondergevoelig reageren en moeite met betekenis verlenen. Wat heeft dit voor gevolg in de communicatie van hun cliënten. Zo helpen ze cliënten met autisme de wereld beter te begrijpen en kunnen ze hem of haar nieuwe communicatievaardigheden aanleren.

Dagprogramma

Deze dag staat in het teken van duidelijkheid bieden. De cursist ontdekt hoe het komt dat iemand met autisme snel een vol hoofd heeft en niet verder kan werken of leren. En hoe komt het dat hun cliënten woordvindingsproblemen hebben, hunnen zinnen vaak niet afmaken, of van de hak op de tak gaan. Logopedisten krijgen handvatten om hun cliënten hierbij te helpen.

Dagprogramma

Op deze laatste cursusdag richten we ons op het bouwen van referentiekaders, zodat de cursisten de cliënt met autisme kan helpen meer grip op de wereld te krijgen. Meer grip op zichzelf, meer grip op de sociale regels en meer grip op de omgeving. Vanuit dat veilige basisfundament kan de cliënt zich zoveel mogelijk ontwikkelen van persoonsafhankelijk naar zelfstandig.

Dagprogramma

 

  Cursusgroepen bestaan uit zowel ouders als professionals (m.u.v. de cursus logopedie en autisme).

Accreditatie & studieuren

Deelname aan deze cursus levert het volgende aantal PE punten op:

AccreditatiePuntenUren
ADAP 74,50 74,50
Overig 0,00
Als je voor de accreditatiepunten in aanmerking wilt komen kun je dit bij de inschrijving van de cursus aangeven. Ben je dit vergeten?
Dan kun je de accreditatie alsnog aanvragen als je bent ingelogd. Kijk onder het kopje ‘mijn cursussen/opleidingen’.
Let op: na start van de cursus worden accreditatie aanvragen niet meer geaccepteerd.

Om in aanmerking te komen voor accreditatiepunten moet je aan de volgende eisen voldoen:
  • Lees vooraf de verplichte literatuur, deze boeken zijn niet inbegrepen bij de cursusmaterialen:
    • Auti-communicatie; Colette de Bruin
    • Dit is autisme; Colette de Bruin
  • Lever tijdens de cursus in overleg met de trainer jouw eigen beeldmateriaal in;
  • Verplichte aanwezigheid, je mag per cursusdag niet meer dan 30 minuten gemist hebben.

SKJ

Onze cursussen zijn door het SKJ geaccrediteerd voor Jeugd-en Gezinswerkers.

Lerarenportfolio

Met ingang van 1 augustus 2018 is het nieuwe online portfolio voor leraren opgesteld. Daarmee is het vrijwillige lerarenregister van de Onderwijscoöperatie (OC) gesloten. In het lerarenportfolio wordt niet gewerkt met registeruren voor leerkrachten, daardoor is het niet langer mogelijk registeruren te ontvangen voor onze cursussen/opleidingen. Wel blijft het mogelijk om na (positief) afronden van de cursus/opleiding je certificaat/diploma toe te voegen aan het nieuwe Lerarenportfolio. Voor meer informatie verwijzen wij je graag naar: https://www.lerarenportfolio.nl/

Let op: Om de studiepunten te verkrijgen moet je jouw ontvangen  certificaten uploaden in jouw profiel bij het SKJ of het Registerplein.
 

Wanneer wordt deze cursus gegeven?

Cursusdagen Tijd Prijs Locatie  
11-03-2022 25-03-2022 08-04-2022 20-05-2022 09:00 tot 16:30 € 850,00 Utrecht,
BCN Utrecht
Inschrijven