Actueel

« Terug naar overzicht

Geef me de 5 werkt voor iedereen. Hoe kan dat?

26 juni

Geef me de 5 is ontwikkeld voor mensen met autisme (ASS). Toch werkt deze methodiek voor veel meer mensen. Eigenlijk voor iedereen. Ook mensen zonder autisme en zeker jonge kinderen of mensen met een verstandelijke beperking, dementie of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebben er baat bij. Hoe kan dat?

 

Autistische kenmerken hebben we allemaal

‘Wat zeg je nu? Ik, autistische kenmerken?’ Jazeker. Het gebeurt jou toch ook weleens dat je iets minder sociaal uit de hoek komt als je het druk hebt? Of dat je iets letterlijk neemt en daardoor de ander niet begrijpt? Of dat je een dubbele afspraak hebt gepland, omdat je die ene had vergeten? Dit gedrag is het gevolg van een (tijdelijke) storing in je brein. Mensen met autisme hebben dat vaker en ze hebben niet last van één of enkele storingen, maar van alle acht:

1.       Gefragmenteerd informatie verwerken
2.       Sociale informatie niet herkennen
3.       Foute koppeling maken
4.       Over- of ondergevoelig reageren
5.       Moeite hebben met betekenis verlenen
6.       Chaotisch informatie opslaan
7.       Referentiekaders missen
8.       Informatie niet weggooien

 

Storingen in het brein veroorzaken gedrag

Deze acht storingen beïnvloeden het gedrag. Ze leiden ertoe dat je minder samenhang ziet, meer duidelijkheid nodig hebt, informatie soms anders begrijpt en niet altijd weet hoe je passend kunt reageren. En als de hoeveelheid informatie in je hoofd zich blijft ophopen of je brein alle prikkels niet meer kan verwerken, leidt dat tot problemen. Dat zie je terug in het gedrag.
Geef me de 5 ziet al dat gedrag als een signaal en de storingen als oorzaak. De Geef me de 5 aanpak is daarop afgestemd.

Zo breng je met feitelijke ‘informatie op de 5’ (WAT, HOE, WANNEER, WAAR , WIE) samenhang aan en zorg je dat de informatie de snelste route neemt in het brein. En door te ‘ondertitelen’ wat er gebeurt, breid je de referentiekaders uit die nodig zijn om passend te reageren. Door regels aan te bieden, ontstaat er structuur. Ook zijn er technieken om te zorgen dat de informatie sneller en beter wordt verwerkt, zodat je overprikkeling voorkomt.

 

Voor iedereen die duidelijkheid nodig heeft

Het antwoord op de vraag ‘Hoe kan het dat Geef me de 5 voor iedereen werkt?’ is dus eigenlijk heel simpel: Geef me de 5 geeft duidelijkheid, is voorspelbaar, brengt samenhang aan en helpt referentiekaders bouwen. Dat heb je nodig als informatie verwerken lastiger is door een of meerdere storingen in je brein. Daarom helpt Geef me de 5 voor iedereen die soms of regelmatig duidelijkheid nodig heeft.

Wil je er meer over weten? In onze boeken en lezingen vertellen we er alles over. Wil je ermee leren werken? Schrijf je dan in voor onze Geef me de 5 Basiscursus.