Actueel

« Terug naar overzicht

Floor deelt #10 - Mijn meisje met autisme

31 augustus

Floor is getrouwd met Geert en moeder van Thom (10), Iris (8) en Laura (5). Haar twee oudsten hebben autisme. Floor deelt haar ervaringen met het leren begrijpen van het autisme. De vorige keer  vertelde Floor hoe een duidelijke structuur op school rust heeft gebracht voor haar zoon Thom en zijn klas. Deze week gaat ze – vanuit haar eigen ervaring – in op het verschil tussen meisjes en jongens met autisme:

Meisjes met autisme, er zijn hele discussies over en weet je, ik ben geen autismespecialist. Wel ben ik specialist van mijn kinderen en tussen hen zie ik grote verschillen.

Bij Thom passen veel van de stereotype dingen. Zo kan hij uren praten over auto’s, auto’s, en nog meer auto’s, hij is wat star en zijn motoriek is echt houterig. Iris is daarentegen bijna elastisch zo lenig, ze heeft vele interesses en aan haar ziet de buitenwereld niets.

Toch denk ik vaak dat Iris het moeilijker heeft dan Thom. Iris heeft vooral moeite met alle sociale patronen en contacten. Echte flaters slaat ze niet hoor, juist niet. Haar grootste probleem is dat ze het zo graag goed wil doen, dat ze continu is gefocust op alle signalen van de ander en daar heel druk mee is. Wat doe de ander? Wat zegt hij? Hoe zegt hij dat? En bedoelt hij dat dan ook echt? Wat moet ik nu doen? Wat heb ik gedaan of gezegd? Was dat wel goed?

Wat Iris hierin nodig heeft en hoe ik haar daarbij kan helpen, dat is echt nog een zoektocht.

Wel deed ik een ontdekking toen ik laatst ging hardlopen. Iris wou mee, ik twijfelde nog even, maar prima. Ik in actie en Iris op de fiets ernaast. We waren de hoek nog niet om of ze begon over Tessa, gevolgd door het verhaal over Lynn en Doutzen en ga zo maar door. Mijn reacties op haar verhalen bestonden uit niet veel meer dan een hijgende hmhm, of aha. Maar mijn hmhm’s en aha’s bleken juist precies wat nodig was. Ik merkte op dat ze niet vertelde omdat ze mijn advies of hulp nodig had. Ze vertelde om te ordenen, elk onderdeel van de dag. En toen was het goed, meer was er nu niet nodig.

Deze ontdekking neem ik mee: voordat ik ergens op reageer bedenk ik of dat überhaupt wel nodig is. Weer een stapje verder…

 

***

 

In de geef me de 5 Verdiepingscursus vertellen we onder andere over de Cirkel van Autismespectrum Symptomen en de verschillen tussen jongens en meisjes met autisme. Ook leer je omgaan met weerstand en toewerken naar nog meer zelfstandigheid.

Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je tips die je direct kunt toepassen in jouw unieke situatie. https://www.geefmede5.nl/cursussen/opvoeders