Post-hbo-opleiding Geef me de 5

Word de autisme-deskundige in jouw organisatie

Leer de Geef me de 5-methodiek toepassen in jouw eigen werkveld met onze eenjarige post-hbo-opleiding Geef me de 5. Leer de theoretische kaders én praktische tools tijdens 18 inspirerende dagen in een groep van 12 gemotiveerde professionals uit het onderwijs en de zorg.

Bekijk hier de brochure


 

“Geweldig om Geef me de 5 onder professionele begeleiding je eigen te maken. Al tijdens de lessen zie ik de kinderen voor me waarbij ik het kan inzetten.”

(post-hbo-professional, werkzaam in het onderwijs)

De 4 eindtermen

1.

Je hebt een professionele houding volgens de visie en kernwaarden van de methodiek Geef me de 5. Je bent in staat vanuit deze basishouding met respect te reflecteren op je eigen gedrag en het gedrag van anderen.

2.

Je beheerst de volledige theorie en de theoretische onderbouwing van Geef me de 5. Je hebt kennis van de oorzaken van ASS op neurobiologisch en neuropsychologisch niveau en kennis van de invloed vanuit de context en het systeem.

3.

Je kan de verschillende ontwikkelingsniveaus van een persoon herkennen en hierop afstemmen. Je herkent de oorzaak van problemen bij autisme en het systeem en weet deze problemen te vertalen naar een hulpvraag.

4.

Je bent in staat om methodisch te werken volgens Geef me de 5 en de geleerde theorieën, modellen, technieken en de Geef me de 5 visie toe te passen in de eigen werkpraktijk. Vervolgens kan je op maat doelen stellen en gekoppeld hieraan specifieke en unieke interventies voor en bij de persoon met autisme inzetten, evalueren en waar nodig bijstellen. Je bent in staat een passende interventie volgens Geef me de 5 in te zetten in samenspraak met andere betrokkenen.

Specificaties

Inhoud

De opleiding

Wanneer je als professional de Geef me de 5 methodiek wilt kunnen toepassen bij al jouw cliënten of leerlingen, dan is de door CPION erkende post-hbo-opleiding Geef me de 5 wat voor jou! In 4 modules, verspreid over 18 lesdagen, zullen verschillende enthousiaste docenten hun expertise in Geef me de 5 met jou delen. Ook Colette de Bruin, ontwikkelaar van de methodiek, verzorgt een dagdeel.

De inhoud van de lessen bestaat uit de onderliggende theorie van de methodiek, wetenschappelijke onderbouwingen en het methodisch en praktisch toepassen van Geef me de 5.

Voor elke les bereid je de literatuur voor, die in de les wordt behandeld en gekoppeld wordt aan de praktijk middels videobeelden, sprekende voorbeelden en veel oefeningen. Er wordt gewerkt met verschillende werkvormen die een actieve houding van jou als student vragen. Doordat je vanaf het begin werkt met eigen voorbeelden en eigen filmbeelden, leer je snel en praktisch het geleerde in je eigen werkveld te implementeren.

Tijdens de VIAA momenten (video-interactieanalyse autisme), en bij de presentaties van je portfolio laat je eigen beelden zien. Tijdens deze momenten is er ruimte voor je vragen en krijg je persoonlijk feedback. Je leert van elkaar en met elkaar hoe je Geef me de 5 kunt inzetten!

 

Tijdens deze eerste module duiken we in het brein van een persoon met autisme. Aan de hand van uitleg op neurobiologisch niveau begrijp je hoe informatie anders verwerkt wordt en is het gedrag van de persoon met autisme een logisch gevolg. Er zijn 8 verstoringen in het brein waar alle informatieverwerkingsproblemen door veroorzaakt worden. We gaan in op het brede spectrum van autisme en het ontstaan van de Geef me de 5 methodiek en leggen deze naast de heersende verklaringsmodellen.

Aan het einde van deze module kun je het gedrag van jouw cliënt of leerling met autisme begrijpen, uitleggen en in kaart brengen zodat hier op afgestemd kan worden.

In deze module gaan we verder op het begrijpen van autisme: waarmee moet je in het afstemmen rekening houden!

We gaan in op discrepanties in de ontwikkeling en welke gevolgen dit heeft. Vervolgens gaan we in op welke basishouding van jouw als professional nodig is om af te stemmen en in positief contact te komen. Met dit als voorwaarden leer je de basis auticommunicatie technieken waarmee je direct in je communicatie al rekening houdt met hoe het brein de informatie verwerkt. 
Tijdens de Video Interactie Analyse Autisme in deze module krijg je feedback op jouw communicatie met een leerling of cliënt met autisme op jouw eigen werkplek.

In de derde module gaan we aan de slag met hoe we het leven en de wereld duidelijk en voorspelbaar kunnen maken. Dit is essentieel om basisveiligheid te creëren en voorwaarde om tot ontwikkelen te komen.
Met een methodische aanpak leer je samenhang aan te brengen door middel van het bouwen van referentiekaders. We doen dit op alle niveaus: dagstructuur, taken, lange termijn en oorzaak en gevolg, het begrijpen van jezelf door ik te bouwen en het begrijpen van de wereld en de andere mensen daarin. Ook het leren van sociale onderwerpen is hierin een belangrijk onderdeel.

Deze module ga je leren visualiseren op verschillende niveaus en met verschillende vormen; lekker aan de slag dus!

Tijdens de laatste module worden de overkoepelende thema’s conflictvoorkomen en het sluiten van mappen behandeld. Hierin komt al het geleerde samen en oefenen we met het op maat toepassen van Geef me de 5 in jouw eigen werk. Om Geef me de 5 in een bredere context te plaatsen gaan we in op comorbiditeiten zoals angststoornissen, hechtingsproblematiek en ADHD en de gevolgen van stress.

Het laatste deel van de opleiding gaat over hoe je Geef me de 5 optimaal kunt implementeren op jouw werkplek. Tijdens de les en in de opdrachten ga je concreet aan de slag met wat jij nodig hebt als persoon en als professional om dit te doen en wat het team of jouw organisatie hierin nodig heeft.  Kortom zelf Geef me de 5 toepassen!

Toetsing

De 4 modules worden elk afgesloten met een portfolio-presentatie. Tijdens deze presentatie laat je zien hoe je al het geleerde uit de desbetreffende module en voorgaande modules kunt toepassen op jouw werkplek. De hoofddocent van de module beoordeelt de presentaties. 

Alle modules dienen met een voldoende beoordeeld portfolio afgesloten te worden en kunnen één keer herkanst worden. Meer informatie ontvang je na inschrijving.  

Studielast

De studielast van de totale opleiding bedraagt 15 ECTS, dit komt overeen met 413 uur, waarvan 102 contacturen. Let op; inverband met de vernieuwing van de opleiding wordt de studielast met de bijbehorende PE punten opnieuw door de accreditatiecommissie berekend. Deze kan dus afwijken van de hier getoonde uren en punten. 

Planning

Je kunt je nu inschrijven voor de post-hbo-opleiding die start in september 2025.
 

WAT

TIJD

Dag 1

09:30 - 17:00

Dag 2

09:30 - 17:00

Dag 3

09:30 - 17:00

Dag 4

09:30 - 17:00

Dag 5

09:30 - 17:00

Dag 6

09:30 - 17:00

Dag 7

09:30 - 17:00

Dag 8

09:30 - 17:00

Dag 9

09:30 - 17:00

Dag 10

09:30 - 17:00

Dag 11

09:30 - 17:00

Dag 12

09:30 - 17:00

Dag 13

09:30 - 17:00

Dag 14

09:30 - 17:00

Dag 15

09:30 - 17:00

Dag 16

09:30 - 17:00

Dag 17

09:30 - 17:00

Erkenning & accreditatie

Geregistreerde opleiding

De post-hbo-opleiding Geef me de 5 is door CPION positief geadviseerd en is daarmee een officieel SPHBO (Stichting Post Hoger Beroeps Onderwijs) Registeropleiding. Dit houdt in dat de opleiding inhoudelijk is getoetst en onder toezicht staat van het bestuur van de stichting SPHBO.

Studenten die met goed gevolg aan de opleiding hebben deelgenomen, worden opgenomen in het Abituriënten-Register en ontvangen naast een diploma van Geef me de 5 ook een officieel diploma van de SPHBO. Afgestudeerde en geregistreerde personen worden door alle beroepsverenigingen als zodanig erkend.

Accreditatie

Het SKJ heeft de post-hbo-opleiding met 176,00 punten geaccrediteerd voor Jeugd-en Gezinsprofessionals.
Wil je in aanmerking komen voor accreditatiepunten, dan dien je dit voor aanvang van de opleiding in jouw profiel aan te geven.

 

Toelatingseisen

Vooropleiding

Je bent in het bezit van een diploma op hbo- of wo-niveau in de zorg- of onderwijssector. Of je hebt een associate degree met minimaal 2 jaar werkervaring. Voldoe je niet aan deze eisen? Lees dan verder of je voor een EVC-traject in aanmerking komt.

Werk

Je werkt minimaal 12 uur per week in de zorg of het onderwijs. Je hebt toestemming van je werkgever om mee te werken aan de praktijkopdrachten van de post-hbo of je bent zzp'er. Je hebt binnen je werk direct contact met mensen met autisme. Je hebt, voordat de opleiding start, van drie mensen met autisme schriftelijke toestemming om hen gedurende de gehele duur van de opleiding voor verschillende opdrachten te mogen filmen.

Techniek

Je kunt jezelf in je werk met mensen met autisme filmen en deze filmopnames bewerken.

EVC-traject

EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Ben je niet in bezit van een relevante hbo- of wo-diploma, dan kun je aantonen dat je over de nodige competenties bezit middels een EVC-traject.
Minimale eis voor dit traject is:

  • Je hebt een mbo-opleiding in de zorg of het onderwijs en 2 jaar werkervaring.

    Of
     
  • Je hebt een hbo associate degree-diploma in de zorg of het onderwijs, maar nog geen 2 jaar werkervaring met de doelgroep.

            OF

  • Je hebt 5 jaar werkervaring in de zorg of het onderwijs.

Let op: je kan je pas inschrijven voor de opleiding zodra je het EVC diploma hebt behaald. Wij reserveren geen plek tijdens jouw EVC traject. Een EVC diploma is 2 jaar geldig.

Klik hier voor meer informatie over het EVC-traject en om je aan te melden.

Inschrijven

Voordat je je inschrijft is het goed te weten dat wij verwachten dat je alle lesdagen aanwezig bent. Lesdagen inhalen is niet mogelijk.

Voldoe je aan bovengenoemde toelatingseisen en wil je jezelf gaan inschrijven? 
Inschrijven gaat via deze website. Daarna ontvangen wij graag de volgende documenten om jouw inschrijving compleet te maken:

  • inschrijfformulier
  • kopie geldig paspoort of identiteitsbewijs
  • kopie diploma HBO/WO vooropleiding of EVC diploma
  • CV inclusief pasfoto

Deze documenten dien je in pdf te uploaden in je profiel op onze website. Alleen inschrijvingen die compleet zijn aangeleverd worden in behandeling genomen. Wanneer jouw inschrijving compleet is krijg je binnen 2 weken een reactie van ons. 

 

Kosten

Kosten

Aan de opleiding zijn de volgende kosten verbonden:

  • Lesgeld: € 5.049,- (inclusief lunch tijdens alle lesdagen, koffie en thee, toetsingsgeld).
  • Zelf aan te schaffen literatuurpakket van ongeveer € 200,-
    De readers, handouts, lesmap en ander studiemateriaal zijn bij het lesgeld inbegrepen.

De opleiding komt helaas niet in aanmerking voor de lerarenbeurs. 

Betalen

De volgende wijzen van betalen zijn mogelijk:

  • Betaling via factuur. Je ontvangt binnen 14 dagen na inschrijving een factuur voor het volledige bedrag.
  • Gespreide betaling via automatische incasso. Je machtigt Geef me de 5 om het bedrag van de opleiding in vier gelijke termijnen van je rekening af te schrijven.


 

Agenda

Naam Dagen Tijd Prijs Locatie    
post-hbo-opleiding Geef me de 5 2-9-2025 Toon data 09:30 - 17:00 € 5.149,00 Arnhem,
Geef me de 5 Arnhem
Inschrijven

Dit zeggen anderen over deze opleiding

"Video analyse brengt mij de vertaalslag van kennis naar praktijk"
"Op de universiteit werd deze samenhang niet gegeven."
"Eerst dacht ik: huh, waarom gebeurt dit?"