Actueel

« Terug naar overzicht

Schoolstress. 6 handige tips die je weer op weg kunnen helpen.

12 augustus

De vakantie was even wennen en nu is het weer omschakelen naar de dagelijkse gang van zaken. En dat betekent: weerstand.

Een paar tips die je kind op weg kunnen helpen naar een goede start. Tip 6 is voor jou! 

 

Tip 1: Terug naar het ritme

Begin minimaal één week voor de start van het nieuwe schooljaar met het terugbrengen van het normale ritme. Denk hierbij aan bedtijden en eetmomenten, maar ook aan de hoeveelheid uitjes en afspraken.

 

Tip 2: Dagstructuur

Als je een dagstructuur had (pictogrammen, planbord, agenda, lijstje), breng deze dan alvast weer in beeld en bespreek die. Je kunt hiervoor gaan zitten of het even tussendoor noemen. ‘Nog 5 dagen en dan begint school weer. Dan gaat de wekker ’s ochtends weer, gaan we weer direct aankleden, ontbijten, …’

 

Tip 3: Regels en afspraken

Waar je in de vakantie niet moeilijk doet over een extra ijsje of logeerpartijtje, gaat dat nu weer veranderen. Bespreek dit, of voer de ‘oude’ regels alvast weer in.

 

Tip 4: Voorbereiden op school/werk

Als er zaken veranderd zijn, is het belangrijk om je kind hier alvast op voor te bereiden. Denk aan: welke juf/meester is er, zijn er andere taken/lessen, een ander klaslokaal, een ander tafeltje, andere klasgenoten, een andere buschauffeur?

Noem bij veel veranderingen ook vooral wat hetzelfde blijft, dat geeft houvast.

 

Tip 5: Voorbereiden op wen-tijd

Het gaat weer wennen zijn. Benoem dit ook! Handig is om, met de kennis van jouw kind in je achterhoofd, te benoemen hoe lang het wennen is. Noem de eindtijd, zo is het te overzien. Benoem ook alvast wat bij jouw kind hoort als hij moet wennen: ‘Je bent dan snel moe, hebt een vol hoofd, denkt veel na over dingen, ...’

 

Tip 6: Wen-tijd voor jou

Dan heb je alles goed voorbereid voor de ander en vergeet je jezelf. Herkenbaar? Bedenk dat het ook voor jou wennen is om weer te starten. Dit hebben we allemaal. Handig is om ook jezelf hierop voor te bereiden. Alleen al je bewust zijn van het feit dat het wennen gaat worden, kan je helpen.

Een goede start gewenst!

Download hier gratis de handige tips als whitepaper.

Bekijk hier de handige tips op YouTube: