Actueel

« Terug naar overzicht

Een MELTDOWN! Wat nu? Hier volgen 7 tips.

03 september

Een meltdown is het nieuwe woord, overgewaaid uit Amerika. Je kunt het ook een punthoofd noemen, een vol hoofd, overprikkeling of roze stuiterballen in je hoofd. Hoe je het ook noemt, je kunt het niet altijd voorkomen en het is enorm lastig om mee om te gaan, voor zowel Cass als voor jou.

 

Tip 1: Doe je rits dicht

Je rits dichtdoen betekent dat je als, ouder of begeleider, je eigen emotie niet toont. Hoe moeilijk dit ook is. Jouw emoties geven extra informatie en het probleem is juist dat er al te veel informatie in dat koppie zit. Parkeer je emoties dus tot later.

 

Tip 2: Gebruik Auti-communicatie

Door de Auti-communicatie van Geef me de 5 te gebruiken (lees meer in het gelijknamige boek van Colette de Bruin) bied je veiligheid en zekerheid. Op een rustige toon spreken, concreet en met uitroeptekens, is hier een onderdeel van.

 

Tip 3: Geef ruimte

Dit is niet het moment om iets nieuws te leren of om aan te geven wat wat wel of niet mag en kan. Laat dit even. Wanneer er weer rust is in het hoofd, is er ook weer ruimte voor nieuwe dingen.

 

Tip 4: Bied een veilige omgeving en activiteit

Bedenk van te voren welke ruimte en activiteit rust bieden en maak van te voren samen de afspraak dat dit is wat CASS gaat doen bij een punthoofd. Herhaal deze afspraak in het moment zelf.

 

Tip 5: Stel grenzen

Stel grenzen, ook op het moment van het punthoofd, maar pick your battles en stel dus alleen de grens die nu echt nodig is.

 

Tip 6: Leer van de situatie

Bedenk wat er mis ging en neem deze ervaring mee. Zo kun je samen steeds meer van deze momenten voorkomen.

 

Tip 7: Wees lief voor jezelf

Je werkt al zo enorm hard! Deze situaties kennen we allemaal, het is niet voor niets dat we hier een item over schrijven.

Leren een meltdown te voorkomen? Volg onze cursus en leer werken met Geef me de 5, dé aanpak voor autisme. Download hier gratis deze tips als whitepaper. Je kunt ze ook bekijken op ons YouTube kanaal: