Actueel

« Terug naar overzicht

Verjaardag niet spannend

07 september

Soms kan één zin een wereld van verschil maken. Dat ervaarde deze moeder ook: ‘Mijn dochter kan altijd heerlijk blijven malen in haar koppie. Over wat gebeurd is, over wat gaat gebeuren of over wat had kunnen gebeuren. Het helpt haar als alles duidelijk is, want dan stopt het malen.

Alles duidelijk maken, doen we dan ook altijd. We weten al sinds haar vijfde dat ze autisme heeft en stemmen daarop af door Geef me de 5 te gebruiken. Jarig zijn heeft ze altijd heel spannend gevonden. Al vanaf dat ze heel jong was, tekenen we daarom alles uit. Stap voor stap bespreken we wat er gaat gebeuren, wie er gaan komen en wat ze in bepaalde situaties kan doen. Dit werkt altijd heel goed, het haalt de meeste spanning eraf en verjaardagen zijn hierdoor niet alleen goed te handelen voor haar, maar ze kan er ook van genieten.

Toch bleef er altijd nog een bepaalde mate van spanning aanwezig. Totdat ik dit jaar iets geniaals ontdekte! Zoals altijd ging twee maanden voor haar verjaardag het mapje weer open. Ik zag de spanning weer oplopen bij haar. Dit keer werd ik er onrustig van, wat geïrriteerd zelfs. Eerder dacht ik altijd dat dat niet mocht, maar ik heb geleerd dat dat gevoel vanuit mijzelf eigenlijk vertelt dat we toe zijn aan een volgende stap. Dus ik dacht: ik pak het anders aan. ‘Weet je lieverd, jij wordt nu elf jaar, dat betekent dat je al tien verjaardagen hebt gevierd. Dat betekent ook dat je het niet meer spannend vindt, want jij weet al van al die tien keer precies hoe het gaat. Je mag dus nu stoppen met het spannend vinden, je vindt het alleen maar leuk en je hebt er zin in,’ zei ik tijdens een autorit. Ze reageerde niet. Het gesprek ging over op een ander onderwerp en dat heb ik zo gelaten.

Wat het weekend daarna gebeurde, was zo mooi. We zaten te ontbijten toen mijn dochter tegen mijn man zei: ‘Maar pap, ik heb mijn verjaardag al tien keer meegemaakt hoor, ik vind het niet meer spannend, het is toch gewoon alleen maar leuk.’ Ik hoorde mijn eigen woorden terug. Het kwartje was gevallen. En het allermooiste: we hebben nog nooit, met weinig voorbereiding, haar verjaardag zo relaxt kunnen vieren. En dat allemaal door één zinnetje!’

Wat heeft deze moeder nu precies gedaan?
Met de kennis van haar dochter, wetend dat haar dochter alle duidelijkheid al had (daar kwam de onrust/irritatie bij moeder vandaan), heeft moeder haar dochter verteld wat passend gedrag is in deze situatie. Ze deed dit met een uitroepteken, ze gaf een WEL en ze gaf vertrouwen, dit alles op maat voor haar dochter. Allemaal Geef me de 5-technieken de samen in één zin een groot verschil maken voor dit dametje.

Wil jij ook leren hoe je Geef me de 5 kunt op maat kunt toepassen? Schrijf je dan in voor één van onze cursussen. Ga voor meer informatie naar: https://www.geefmede5.nl/cursussen