Actueel

« Terug naar overzicht

Slimmerik, bevlogen licentiehouder van Geef me de 5

03 mei

Heb je een kind met (kenmerken van) autisme en zoek je hulp? Dan kun je terecht bij een van de Geef me de 5-licentiehouders: hulpverleners, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen die volledig werken volgens Geef me de 5. Jeugdzorgorganisatie Slimmerik is zo’n licentiehouder. Oprichter Erik Velstra legt graag uit wat dat betekent; voor hemzelf, voor zijn medewerkers en natuurlijk voor zijn cliënten en hun omgeving.

Leuk om te weten: nog voordat Erik zijn organisatie had ingeschreven bij de Kamer van Koophandel was hij al in gesprek met Geef me de 5 over licentiehouder worden.

 

Meer betekenen

‘Ik heb de Geef me de 5-methodiek leren kennen toen ik werkte bij SBO Aquamarijn, ook een licentiehouder van Geef me de 5. Samen met een collega mocht ik de post-hbo-opleiding volgen en de speciale opleiding voor Geef me de 5-licentiehouders. Ik was direct enthousiast: wat een fantastische methodiek en wat kun je hier veel mee bereiken! Mijn droom om ooit voor mezelf te beginnen, werd hierdoor ook aangewakkerd, want binnen het onderwijs ben je natuurlijk redelijk beperkt; de belangrijkste focus is dat kinderen er tot leren komen. Als je het breder aanpakt, kun je veel grotere stappen maken met kinderen met autisme en in Friesland was er grote behoefte aan hulp. Dat was mijn drijfveer om vier jaar geleden te starten met Slimmerik.

 

Licentiehouder worden

De naam had ik al veel langer in gedachten, toen ik nog niet eens wist wat voor soort organisatie ik zou willen beginnen. Nu viel alles samen, de naam past perfect bij wat ik voor ogen had: hij heeft een positieve lading, mijn voornaam zit erin en alle kinderen met autisme zijn op hun eigen manier slim.

Toen ik vier jaar geleden Slimmerik wilde gaan starten dacht ik: ik heb de opleiding Geef me de 5 gedaan, ik heb de kennis en ervaring, dan wil ik ook licentiehouder worden. Ik ging daarover in gesprek met Geef me de 5 nog voordat ik me had ingeschreven bij Kamer van Koophandel. Ze zagen het meteen zitten. Ook heb ik het besproken op de school waar ik werkte. Ik startte in mijn eentje, in eerste instantie bediende ik alleen cliënten met een pgb, want ik had nog geen contract met de gemeente als zorgaanbieder. Zo is het gaan lopen.

 

Specialistische ondersteuning in de breedste zin

Twee jaar later sloot een oud-collega zich bij me aan en is Slimmerik gecontracteerd zorgaanbieder in de gehele provincie Friesland geworden. Vanaf dat moment ging het hard; we hebben momenteel twintig medewerkers en zijn nog niet uitgegroeid. In heel Friesland bieden we specialistische ondersteuning in de breedste zin van het woord aan kinderen tot 18 jaar met de diagnose autisme of kenmerken daarvan. Wij bieden onder andere ambulante ouderbegeleiding en een-op-eenbegeleiding, vooral aan pubers. Daarnaast hebben we maatjesgroepen: vijf jongens en meisjes van dezelfde leeftijd komen bij elkaar en bespreken onder begeleiding alledaagse situaties waar zij tegenaan lopen. Ondertussen krijgen zij psycho-educatie, ontdekken zij hun eigen identiteit en leren ze samenspelen en samenwerken. Er zijn twee maatjesgroepen speciaal voor pubermeiden en één groep voor puberjongens, waarin we vooral ingaan op puberthema’s. Verder ondersteunen wij scholen en leerkrachten in de provincie, leveren wij naschoolse ondersteuning en bieden wij onderwijs-zorgarrangementen voor thuiszitters. Bedoeld als tijdelijke oplossing om de jongeren weer op de rit te krijgen, te laten slagen voor hun examen of te laten terugstromen naar het onderwijs of de dagbesteding. We leveren altijd maatwerk. Voor behandeling en diagnose werken wij nauw samen met Netwerkpsychologen.

Specialistische ondersteuning in de breedste zin

 

Meerwaarde voor de cliënt

Wat ons onderscheidt van andere instellingen is dat wij puur Geef me de 5 doen en met één doelgroep werken. Onze nieuwe medewerkers, die wij scholen voordat of zodra ze zijn aangenomen, krijgen de methodiek daardoor razendsnel onder de knie. Het heeft ook een positieve invloed op de kwaliteit die wij leveren. Wat wij terugkrijgen van cliënten is dat wij echt iets komen brengen. Wij doen veel meer dan horen hoe het is gegaan en advies geven; wij nemen het initiatief en bouwen actief aan het basisfundament en de vaardigheden waar cliënten en hun ouders zelf mee verder kunnen. Dat is de kracht van de methodiek. Het afgelopen jaar kregen wij een gemiddeld cijfer hoger dan een 9 van onze cliënten en hun ouders. We krijgen steeds meer aanvragen, ook uit Groningen en Drenthe. Voorlopig blijven we ons richten op Friesland. Daar is nog genoeg te doen en we willen de kwaliteit blijven waarborgen.

Meerwaarde voor de cliƫnt

 

Altijd leren

Zelf blijven wij altijd leren. Interne coaching en supervisie is een structureel onderdeel van onze werkwijze. Omdat we licentiehouder zijn, krijgen we ook van Geef me de 5 twee keer per jaar bijscholing en supervisie. Zij houden ons altijd op de hoogte van de nieuwste inzichten en ontwikkelingen. Dat is een groot verschil met organisaties of hulpverleners die enkel het boek hebben gelezen of ooit een cursus hebben gedaan. Daarnaast hebben we als licentiehouder de beschikking over alle materialen, zoals presentaties en de methodiekmap. Het contact met Geef me de 5 is een fijne wisselwerking; we worden ondersteund in wat we nodig hebben en vinden in hen een fijne sparringpartner, maar we kunnen ook iets brengen: onze input wordt gebruikt bij de ontwikkeling van de methodiek.

Altijd leren

 

Meer informatie vind je op www.slimmerik-ondersteuning.nl.
Ook onder licentie van Geef me de 5 werken? Kijk hier voor meer informatie.