Actueel

« Terug naar overzicht

Even voorstellen; Peter

27 april

Voor en achter de schermen van Geef me de 5 werken ruim 25 mensen die zich met passie inzetten voor mensen met autisme. In de blogserie ‘Even voorstellen’ vragen we telkens een van onze medewerkers het hemd van het lijf, zodat je ze beter kunt leren kennen.

Naam: Peter Damen
Functie: multimediavormgever
Leuk om te weten: met mooi weer bakt Peter graag hamburgers op de barbecue, het liefst met een speciaalbiertje erbij.

 

‘Het is altijd leuk om te zien dat mensen enthousiast zijn over de producten en freemiums van Geef me de 5.’

 

Overdag is hij vormgever bij Geef me de 5, ’s avonds en in het weekend creëert hij muzikale sferen als dj/producer. ‘De perfecte combinatie’, vindt Peter Damen.

 

Zekerheid en ruimte

‘Ik was eigenlijk helemaal niet op zoek naar een baan, ik was net een klein jaar bezig om als freelancer mijn eigen bedrijf op te zetten. Bij toeval kreeg ik via twee kanten een linkje doorgestuurd met de vacature ‘Mediavormgever’. Die zette me toch aan het denken. Ik had plannen om op mezelf te gaan wonen en met een vast inkomen heb je natuurlijk meer zekerheid. Bovendien was het lekker dicht bij huis. Dus ben ik het gesprek aangegaan. Dat gaf direct een goed gevoel. Twee weken later was ik al aan de slag! Ik viel meteen met mijn neus in de boter, want het boek Dit is autisme was mijn eerste grote project.

Geef me de 5 is een fijne werkgever. Je krijgt de ruimte die je nodig hebt. Dan loop je graag een stapje harder. Met regelmaat vraagt mijn werk om snelheid en flexibiliteit. Bij een actueel onderwerp willen we snel kunnen inspelen op vragen van onze klanten. Ik ben er trots op dat we samen zo snel dingen voor elkaar krijgen.

Als designer heb je soms dat het even niet stroomt. Bij Geef me 5 snappen ze dat. Dan ga ik even wandelen met mijn hond, een Schotse Collie, om vervolgens met goede energie weer door te gaan.’

 

Nieuwe functie

‘De functie (multi)mediavormgever was nieuw bij Geef me de 5, dus in het begin was het nog even zoeken wat daar allemaal bij hoorde. Inmiddels geef ik alles vorm wat we naar buiten toe communiceren. Dat is heel breed, van nieuwsbrieven tot flyers, banners en filmpjes. De eerste jaren dat ik hier werkte, gaf ik ook alle producten vorm, zoals de boeken, whitepapers en gratis downloads die we delen op social media zoals Facebook, LinkedIn, YouTube, Instagram en Pinterest. Sinds Nando, ook vormgever, ons team is komen versterken, is er een nieuwe taakverdeling en richt ik me vooral op het online gedeelte. Al hebben we heel veel overlap. Daarnaast werken wij beiden veel samen met ontwikkelaars, tekstschrijvers en een illustrator. Eenvoud is belangrijk in de vormgeving. Die is altijd ondersteunend aan de inhoud: de tekst en illustraties.

Het werk is afwisselend. ’s Ochtends begin ik vaak met het doorspitten van de social media. Hoe de respons is en of alles technisch werkt. We zetten bijna elke dag wel wat online. Daarna begin ik met de lopende projecten.’

 

Autisme

‘Toen ik bij Geef me de 5 begon, wist ik eigenlijk niet goed wat autisme inhield. Ik kende niemand in mijn omgeving die het heeft. Door mijn werk en de producten die ik maak, leer ik er zijdelings steeds meer over. Ik zou me er best nog meer in willen verdiepen, zodat ik die kennis kan toepassen in design.

Het mooie aan de methodiek vind ik dat iedereen er wel iets aan heeft. Structuur is voor ieder mens fijn. En soms herken ik mezelf ook in bepaalde eigenschappen. Ik ben bijvoorbeeld een behoorlijke perfectionist, daar kan ik soms in doorschieten, maar planning is niet mijn sterkste kant.’

 

Passie

‘Muziek luisteren, draaien en produceren is altijd passie nummer 1 geweest. Ik was al in de weer met mijn eerste draaitafel toen ik een jaar of 15 was en ik koos toen voor de studie Sound & Vision (licht- en geluidstechniek). Werken als geluidstechnicus leek me een mooie opstap naar een carrière in de festivalbusiness. Maar toen kwam ik in contact met de wereld van grafisch design. Na Sound & Vision ben ik vervolgens de opleiding Communicatie & Multimedia design gaan doen. Want filmpjes en posters maken, deed ik toen ook graag. Dat bleek een betere match. Maar de muziek heeft me nooit losgelaten. In de avonden ben ik vaak te vinden in de studio en in de weekenden draai ik vaak samen met mijn muziekcompagnon op verschillende feesten en festivals (zowel in binnen- als buitenland). Een van de mooiste internationale optredens was in Australië, een paar jaar geleden, waar we in Melbourne en Sydney moesten draaien. Maar we zijn ook in Spanje, Oostenrijk en Schotland geweest.

Mijn passie voor muziek is heel goed te combineren met mijn werk, omdat Geef me de 5 me alle ruimte geeft. Zo zat ik ooit op kantoor toen mijn muziekcompagnon belde. Of ik over een uur klaar kon staan om het vliegtuig naar Estland te pakken. We konden invallen voor een andere artiest. Ik kreeg Nienke, mijn leidinggevende bij Geef me de 5, niet te pakken, dus heb ik een bericht voor haar achtergelaten en heb ik me naar het vliegveld gehaast. Iets later kreeg ik van haar een berichtje terug: “Wat stoer! Heel veel plezier.” Dat is zó fijn! Echt te gek.’