Actueel

« Terug naar overzicht

Ervaringsverhalen van cursisten #1 - Paniek door harde regen

09 september

Het op maat toepassen van de Geef me de 5-methodiek kan best ingewikkeld zijn. Daarom volgen veel mensen de Geef me de 5 Basiscursus. We delen graag hun ervaringsverhalen.
Dit keer het verhaal over een meisje met autisme dat in paniek raakt door de harde regen.

 

“Op een doordeweekse avond brengt mijn man onze kinderen naar bed. Ineens begint het buiten te regenen. Het gaat hard. De regen klettert tegen de ramen, een flinke plensbui.
Mijn oudste dochter (6 jaar) schrikt, begint te huilen en raakt in paniek. Ik zit beneden en hoor mijn man boven tegen mijn dochter zeggen dat het niks is, dat ze niet bang hoeft te zijn en dat ze gewoon kan gaan slapen.

Ik hoor ondertussen dat de paniek blijft en dat ze iets anders nodig heeft. In de Basiscursus van Geef me de 5 heb ik geleerd dat elk gedrag een oorzaak heeft. Ik weet dat mijn dochter gevoelig kan reageren op geluid en sinds de cursus weet ik ook dat ze soms wat extra uitleg of tools nodig heeft om te kunnen relativeren. Daarom loop ik naar boven.

Ik neem mijn dochter op schoot en vraag haar: ‘Het regent buiten en jij raakt in paniek omdat?’
‘Ik schrik van het harde geluid.’
Ik knik en vraag: ‘En wat nog meer?’ Omdat ik de onrust in haar zie lijf toenemen, weet ik dat er meer is. Ik geef haar de tijd om te puzzelen.
Dan zegt ze: ‘Ik ben bang dat de tuin dan een zwembad wordt!’

Dat is de informatie die ik nodig heb, omdat ik nu precies weet waardoor ze in paniek raakt. Aan de hand van feiten leg ik uit waarom de tuin geen zwembad zal worden.
‘Lieve schat, kom eens bij het raam staan. Zie jij die kleine richeltjes tussen alle tegels in de tuin? Daar zit zand, en door die richeltjes met zand kan alle regen verdwijnen in de aarde. Ook als het heel hard regent, loopt het water altijd weg. Daardoor komt er geen zwembad in de tuin.’

Ik zie dat ze de nieuwe informatie laat bezinken en haar lijfje wordt rustiger.
‘Mam, waarom heb je me dat niet eerder verteld?’ vraagt ze uiteindelijk. Dan loopt ze terug naar haar bed om haar avondritueel met papa te vervolgen.
Als ik bij haar kamerdeur ben, zeg ik nog: ‘En dat harde geluid van regen, is altijd maar heel even. Tien tellen en dan ben je aan het geluid gewend. Dan kun je altijd weer verder met waar je mee bezig was.’
‘Weet ik mam!’
‘Oké, schat, slaap lekker!’”

 

Wil jij ook de Geef me de 5-methodiek op maat leren toepassen bij jouw kind, leerling of cliënt met autisme? Schrijf je dan in voor de Geef me de 5 Basiscursus.