Actueel

« Terug naar overzicht

Communicatie – luisteren of toevoegen

03 oktober

Handige tip voor betere afstemming met je gesprekspartner met autisme

Reageren op de ander is niet altijd eenvoudig. Voor iemand met autisme is dat nog ingewikkelder. De ene keer wil de ander dat je gewoon zijn verhaal aanhoort en verder niets, de andere keer wil de ander dat je actief meedenkt over een oplossing. Hoe moet je dat nu inschatten als je autisme hebt? Als gesprekspartner kun jij degene met autisme helpen om te reageren op wat jij nodig hebt.

Normaal gesproken weet je waar je gesprekspartner behoefte aan heeft; doordat je deze persoon kent, door zijn of haar lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en intonatie, en door het verhaal en de context daarvan. Laat dit nou allemaal extra ingewikkeld zijn voor iemand met autisme.

Jij kunt je gesprekspartner met autisme helpen door te benoemen waarom je iets gaat vertellen en je verwachtingen concreet te maken. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga je iets vertellen waar ik heel blij mee ben. Ik wil alleen maar dat je me hoort en zegt dat je blij voor me bent.’

Dit voelt misschien onnatuurlijk maar het is dé manier om miscommunicatie te voorkomen en samen, tijdens het gesprek, op één lijn te zitten. Bovendien help je je gesprekspartner met deze ‘instructie’ de situaties steeds beter te leren herkennen. Hierdoor weet hij of zij steeds beter wat er per moment van hem of haar verwacht wordt, kan hij of zij dit steeds beter generaliseren en wordt het steeds meer eigen, in plaats van een trucje.

Dus, kom je uit je werk en zit je helemaal vol met wat er allemaal gebeurd is? Dan zeg je tegen je partner: ‘Ik ga je vertellen over mijn dag. Wil je mijn verhaal alleen maar ontvangen? Oplossingen wil ik even niet horen.’ Zo voorkom je irritatie van beide kanten.

Wil je meer? Geef dan duidelijk aan dat je wilt dat je gesprekspartner meedenkt, doorvraagt, samenvat, helpt relativeren of met een oplossing voor een probleem komt.

Communicatie vraagt om afstemming. Daar komt nogal wat bij kijken! Als je extra duidelijk afstemt bij iemand met autisme, krijgen beide gesprekspartners wat zij nodig hebben.

 

Wil jij ook de Geef me de 5-methodiek op maat leren toepassen? Schrijf je dan in voor de Geef me de 5 Basiscursus.