Actueel

« Terug naar overzicht

Video Interactie Analyse Autisme (VIAA): onmisbaar instrument in de cursussen van Geef me de 5

24 oktober

Video Interactie Analyse Autisme (VIAA) is een belangrijk onderdeel van de cursussen van Geef me de 5. Deze cursussen zijn bedoeld voor professionals en opvoeders die te maken hebben met mensen met autisme.
De focus ligt op het leren van de Geef me de 5-methodiek. VIAA wordt ingezet om de vertaalslag te maken van theorie naar praktijk. Dankzij dit instrument krijgen cursisten inzicht in hun eigen handelen en kunnen zij zich de kennis, visie en aanpak eigen maken en op maat leren afstemmen op degene met autisme.

 

Over Geef me de 5

Geef me de 5 is een wetenschappelijk onderbouwde, praktische methodiek voor omgang met mensen met autisme.

Deze methodiek is gericht op:

  • Onderling begrip: door kennis over autisme leer je de oorzaak van gedrag te achterhalen en begrijpen.
  • Verbinding: door je communicatie aan te passen bouw je aan positief contact.
  • Ontwikkeling: door de aanpak bevorder je de zelfstandigheid van mensen met autisme.

 

Over VIAA

Al sinds het ontstaan van Geef me de 5 is het analyseren van videobeelden een essentieel onderdeel bij het overdragen en toepassen van de methodiek. Grondlegger Colette de Bruin heeft de opleiding Videohometraining (VHT) bij AIT gevolgd en collega Erna Teunissen was landelijk opleider VHT en Video-interactiebegeleiding (VIB) bij AIT. Samen hebben zij deze instrumenten doorontwikkeld tot videoanalyse met autisme als specialisatie.
De plus van VIAA is dat je met kennis van autisme naar het gedrag, de omgeving en de interactie kijkt. Hierdoor leer je het gedrag dat bij autisme hoort beter te duiden en neem je je eigen handelen en communiceren onder de loep. Dat geeft handvatten voor de aanpak.

Tijdens de Geef me de 5-cursussen geeft de trainer veel uitleg aan de hand van videobeelden. Daarnaast mogen deelnemers eigen videobeelden inbrengen van de werk- of thuissituatie, die met de groep worden geanalyseerd.

Heb je te maken met mensen met autisme? Dan helpen de cursussen van Geef me de 5 autisme écht te begrijpen en je communicatie en aanpak daarop af te stemmen. Zo creëer je rust en ruimte voor ontwikkeling.

Schrijf je in voor de Geef me de 5-cursus die bij jou past.