Actueel

« Terug naar overzicht

Hoe vertel je het echte verhaal van de Sint?

10 november

Hoe vertel je het echte verhaal van de Sint?

Vaak komen kinderen vanzelf achter het echte verhaal. Ze bedenken dat iets aan het verhaal niet kan kloppen en gaan vragen stellen of ze horen het van leeftijdsgenootjes. Bij kinderen met autisme kan dit echter anders verlopen. Zij zien deze samenhang minder snel en zo kan het zijn dat ze heilig blijven geloven, ook als klasgenootjes dat al lang niet meer doen. Dan komt het moment dat je hen hierbij helpt door het echte verhaal te vertellen.

Hoe je dit doet, is uiteraard aan jou. We geven tips over hoe je rekening kan houden met het autisme:

  1. Houd je verhaal kort, zo komt het beter binnen.
  2. Doe er zelf relaxt over en maak het positief, zo wordt het ook voor je kind geen big deal.
  3. Vertel het aan de hand van feiten: ‘Alle ouders in Nederland vertellen aan hun kinderen het verhaal over Sinterklaas. Vanaf jouw leeftijd hoor je bij de grote en mag je het echte verhaal weten.’
  4. Vertel wat allemaal hetzelfde blijft. Het verhaal is anders, maar de manier waarop het feest gevierd wordt blijft hetzelfde. Dit benoemen geeft rust. Benoem alle onderdelen die hetzelfde blijven.
  5. Maak je kind verantwoordelijk voor het bewaren van het geheim door te benoemen dat hij nu ook bij de grote kinderen hoort en dat dat betekent dat je het geheim houdt.
  6. Spreek af met wie (en wanneer) je kind wel mag praten over het geheim.

 

Wil jij ook de Geef me de 5-methodiek op maat leren toepassen bij jouw kind, leerling of cliënt met autisme? Schrijf je dan in voor de Geef me de 5 Basiscursus.