Actueel

« Terug naar overzicht

Samira deelt #5

14 november

De fundering van een nieuwe supermarkt

Ik kijk uit het raam. Aan de overkant van mijn huis wordt een nieuwe supermarkt gebouwd. Aannemers en bouwvakkers met grote machines zijn bezig met de fundering voor het gebouw dat hier binnen afzienbare tijd gebouwd zal worden.

Ik heb geen verstand van de fundering die aan de basis van deze supermarkt ligt, maar ik besef dat module 2, waarmee ik nu aan de slag ga hetzelfde werkt.

In module 2 leren we hoe we het leven van iemand met autisme zo duidelijk en voorspelbaar mogelijk kunnen maken. Wat een basisfundament is binnen de methodiek van Geef me de 5 en waar we op moet letten bij het maken van een passende dagstructuur.

We gaan een basisfundament bouwen!

Een gebouw heeft een fundament nodig dat het bouwwerk kan dragen en ondersteunen. Het moet voor stabiliteit zorgen. Als ik straks mijn boodschappen doe in die nieuwe supermarkt, dan vertrouw ik op de vakkennis van de aannemers en de bouwvakkers. En terecht. Het zou wat zijn als ik bij ieder bezoek aan de supermarkt moet twijfelen of het gebouw wel sterk genoeg is dat het rechtop blijft staan.

Wij leren tijdens de Post-hbo-opleiding Geef me de 5 de kern van deze methode;

het maken van een basisfundament van het opstaan tot het naar bed gaan, zodat er veiligheid ontstaat voor al die mensen met autisme. Zo geven wij ze grip op hun leven en kunnen zij zich ontwikkelen.

Metaforisch gezien hetzelfde als de bouw van die nieuwe supermarkt dus. En het leuke is dat de methode die wij leren heel concreet uitwerkt hoe wij dat moeten doen. Welke soorten ondersteunende middelen zijn er om structuur visueel te maken? Welk middel kiezen we en waarom zetten we zo’n middel in?

Kortom; alle middelen komen aan bod in deze module. En dat is maar goed ook, vind je niet? Een vakman heeft immers goed gereedschap nodig.

Over Samira Elmahi

Samira is begeleider van mensen met autisme bij Ipse de Bruggen in de regio Zuid-Holland en is zelfstandig tekstschrijver en blogger.

Voor Geef me de 5 schrijft zij een terugkerende blog over de Post-HBO van Geef me de 5. Deze vind je ook terug op onze Facebookpagina.

Meer weten over Samira.