Actueel

« Terug naar overzicht

Welk boek over autisme is handig voor jou?

24 februari

Door: Colette de Bruin

In 2017 is het derde boek over autisme en de Geef me de 5-methodiek uitgebracht. Van mijn eerste boeken zijn al meer dan 100.000 exemplaren verkocht. Van het laatste boek binnen drie maanden al 10.000 exemplaren. De positieve reacties die ik krijg, bevestigen dat mensen de inhoud praktisch en waardevol vinden.
Na een lezing krijg ik met regelmaat de vraag: welk boek is geschikt voor mij? Dat hangt ervan af waarnaar je op zoek bent. In deze blog vertel ik daar meer over.

Al mijn boeken zijn gebaseerd op wat ik heb geleerd van het werken met mensen met autisme. Zij hebben mij zo veel verteld over hoe het werkt in hun hoofd. En het gedrag dat zij laten zien, heb ik altijd als signaal opgevat: een vraag om hulp. Een vraag om meer duidelijkheid, omdat hun hoofd informatie anders verwerkt dan mensen zonder autisme. Als je op die hulpvraag reageert, kun je een hoop leed en problemen voorkomen. Sterker nog: dan kun je iemand met autisme stapsgewijs begeleiden naar meer zelfstandigheid. Dat is het uitgangspunt voor de Geef mede 5-methodiek en ook voor de drie boeken die ik erover schreef.

 

Geef me de 5

Geef me de 5 is een must-have als je een praktisch en laagdrempelig boek over autisme wilt lezen. Het legt de basisprincipes uit om duidelijkheid te scheppen voor mensen met autisme. Of je nu ouder bent of professional in het onderwijs of de zorg; dit boek geeft je handvatten HOE je iemand met autisme kunt ondersteunen in de dagelijkse dingen. Met deze tips kun je al een enorm groot verschil maken.

Ben je niet zo’n lezer of weet je nog niet veel over autisme? Dan is dit boek de beste keuze voor jou. Iemand vertelde mij ooit: ‘Dit is het eerste boek dat ik helemaal kon lezen’. En kijk maar eens naar de recensies op bol.com: lezers vinden dit boek zeer verhelderend en lekker praktisch toepasbaar. Sommige mensen noemen het zelfs hun ‘bijbel’; dé handleiding voor duidelijkheid en rust.

Geef me de 5 is het eerste boek dat ik uitbracht, inmiddels 14 jaar geleden. Ik schreef het, omdat er destijds nog geen enkel boek bestond dat praktische handreikingen gaf. En wat ik het leuke vind: na alles wat ik in de jaren erna over autisme heb ontdekt, is de aanpak die daarin beschreven staat nog steeds even effectief!

 

Auti-communicatie

Het tweede boek dat ik over autisme schreef, is Auti-communicatie. Dit boek gaat dieper in op hoe mensen met autisme informatie verwerken en communiceren. Ook hierin krijg je weer veel praktische handvatten. Hoe kun je jouw communicatie zo afstemmen op iemand met autisme dat hij of zij beter kan functioneren?

Loop je er met regelmaat tegenaan dat iemand met autisme je niet begrijpt of niet luistert en leidt dat tot een hoop strijd? Dan is dit jouw boek! Je leert de technieken die je altijd kunt toepassen in je communicatie en je leert hoe je communicatieproblemen kunt oplossen. Het resultaat? Meer onderling begrip en positief contact.

Auti-communicatie is beslist een aanrader voor mensen die werken in het onderwijs en de zorg, maar ook ouders en ervaringsdeskundigen vinden dit boek duidelijk, begrijpelijk en praktisch.

 

Dit is autisme

Dat de Geef me de 5-aanpak goed werkt, dat wist ik inmiddels. Maar hoe komt het nu dat iemand met autisme zo anders reageert, vroeg ik me af. Wat gebeurt er in het brein? Op die vragen had ik geen wetenschappelijk onderbouwd antwoord, totdat ik neurobioloog en autisme‑expert Fabiënne Naber leerde kennen. Fabiënne heeft breed en diepgaand onderzoek verricht naar de meest recente wetenschappelijke literatuur en gangbare theorieën over autisme. Zij heeft verbanden weten te leggen die in één klap duidelijk maken wat autisme is en waarom Geef me de 5 zo goed werkt.

Dit is autisme is het resultaat van onze gezamenlijke ontdekkingstocht. Het boek geeft een inkijkje in het brein van mensen met autisme. Daardoor snap je pas echt hoe bepaald gedrag ontstaat en kun je nog beter je aanpak daarop afstemmen.

Wees niet bang: dit boek is geen taaie wetenschappelijke kost. Ten eerste is de werking van het brein heel helder uitgelegd – zowel in woord als in beeld, met kleurrijke illustraties – maar bovenal koppel ik deze kennis opnieuw aan gedrag dat je kunt waarnemen en de aanpak die daar logischerwijs uit volgt.

Ook op dit boek ontvangen we vooral positieve reacties op de inhoud: dat ingewikkelde materie zo helder is uitgelegd en dat je met deze kennis nog beter maatwerk kunt leveren. En wat betreft de uitvoering: die glimmende pagina’s zijn vanaf de tweede druk (februari 2018) vervangen door matte.