Actueel

« Terug naar overzicht

Autisme en sporten, gaat dat samen?

20 september

Met regelmaat krijgen wij vragen over sporten. Welke sport past het beste bij kinderen met autisme? Kan mijn kind wel op een sport? Doe ik daar goed aan? Ons antwoord is dan altijd hetzelfde: ‘Dat weten wij niet.’ Elk kind is namelijk anders en of jouw kind van sporten houdt en welke sport dan het beste past, ligt helemaal aan zijn eigenschappen, kwaliteiten en mogelijkheden.

Wat we wél kunnen vertellen, is dat kinderen met autisme binnen het beoefenen van een sport vaak tegen dezelfde soort problemen aanlopen:

- sociaal
Bij (team)sporten speelt het sociale aspect een grote rol. Teamgenoten maken contact, delen dingen, raken bevriend, fietsen samen naar de sport toe of spreken buiten het sporten samen af. Hier niet in kunnen meekomen, kan heel lastig zijn. Net als op andere momenten is het in dit geval nodig om impliciete regels expliciet te maken door ze te benoemen en eventueel te visualiseren. Hiernaast kan je kind het lastig vinden om in het spel zijn eigen aandeel te zien en om te gaan met winnen en verlies.

- overprikkeling
De geluiden die weerkaatsen in de sporthal, kinderen die allemaal een andere kant op rennen, tussendoor onverwachte lichamelijke aanraking, emoties van teamgenoten bij winnen of verliezen; allemaal prikkels die zomaar te veel kunnen worden. Waar het ene kind dit zonder problemen kan hebben, zou dit voor een ander echt te veel kunnen zijn en kan het hierdoor zijn dat deze sport niet passend is.

- puzzeltijd
Doordat de informatieverwerking bij autisme anders verloopt, hebben kinderen met autisme soms puzzeltijd nodig. Hierdoor reageren zij vertraagd. Dat kan heel lastig zijn als een bal wordt gegooid en jij dat pas beseft tegen de tijd dat hij je raakt. Deze reactie versnellen, lukt in de meeste gevallen niet. Wel is het zo dat je kind een sneller reactievermogen en een snellere prikkelverwerking heeft wanneer er meer rust is in zijn hoofd. 

- Naar school gaan is al zo veel
Sporten en andere buitenschoolse activiteiten kunnen vaak gewoon te veel zijn naast de dagelijkse bezigheden.

Hiernaast zijn er natuurlijk vele voordelen aan sporten:
- ontspanning/ontlading
- focus en ingevulde tijd
- sociale contacten via een gemeenschappelijk taak/interesse
- ik-ontwikkeling

Neem bij het kiezen van een sport bovenstaande punten en de interesses van je kind mee. Bekijk vervolgens wat je kind vooraf nodig heeft om een goede start te maken.