Actueel

« Terug naar overzicht

Autisme en Sinterklaas: zo beperk je de stress.

21 oktober

Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht!

BEGINNEN ZIJ NU OOK AL MET SINTERKLAAS!
Jazeker, dat doen we! En wel hierom: de map is bij onze kinderen allang opengetrokken. De pepernoten in de supermarkt, de speelgoedgids op de deurmat… Of je nu voor of tegen bent, die map staat open en daar kunnen we niet omheen.

Misschien is jouw leerling of cliënt al druk aan het vertellen over de Sint, heeft je zoon zijn verlanglijstje al klaar of maakt je dochter zich zorgen over welke cadeaus ze wel of niet zal krijgen.

Dit alles is geen probleem, totdat het een probleem voor het kind is.

‘Mijn dochter zag de speelgoedgids en ging er lekker mee knutselen, heerlijk druk was ze er mee. Ik merkte pas dat ze haar schoen had gezet, toen ze de volgende ochtend beteuterd naar me toe kwam met de vraag waarom Sinterklaas niet bij haar langs was geweest.’
Wat doe je daar dan mee?

Op zo’n moment is het van belang dat de map ‘Sinterklaas’ gesloten wordt. Maak een overzicht van wanneer wat wél gaat gebeuren. Het handigste is om dit te visualiseren door het te tekenen of bijvoorbeeld een maandkalender te gebruiken.

Plan in:

•          Wanneer er weer gesproken gaat worden over Sinterklaas.

•          Wanneer Sinterklaas in het land komt.

•          Wanneer er een verlanglijstje gemaakt mag worden.

•          Wanneer de schoen gezet mag worden.

•          Wanneer lootjes getrokken worden, surprises en gedichtjes gemaakt worden.

•          Wanneer Sinterklaas gevierd wordt; thuis, op school, op de vereniging of club.

•          Wanneer Sinterklaas weer vertrekt.

Vaak kan de map, nadat je dit hebt gedaan, dicht. Je merkt dan dat je kind het er niet meer over heeft tot de afgesproken datum.

Mocht je hierna merken dat je kind toch nog niet genoeg duidelijkheid heeft gekregen, dan ligt dat waarschijnlijk aan dat je de WAT, WAAR en WANNEER duidelijk hebt gemaakt, maar dat het nog niet duidelijk is HOE dit gaat gebeuren.
Kies je ervoor om dit op een later moment uit te leggen? Dat kan, plan dan wel alvast de datum in! Leg je het direct uit? Teken dan per gebeurtenis uit wat je kind kan verwachten.

Alvast een gezellige en ‘duidelijk op de 5’ Sinterklaasperiode gewenst! Houd onze Facebook-pagina in de gaten voor tips.