Actueel

« Terug naar overzicht

Geef me de 5 geeft antwoord: Vuurwerk!

29 december

Sommige kinderen kunnen niet wachten totdat het zover is en ze al hun vuurwerk mogen afsteken. Terwijl anderen er juist enorm tegenop zien, al die onvoorspelbare harde knallen.
Wanneer de spanning zo oploopt dat het voor problemen zorgt, dan wil je toch liever dat de rust weer in huis wederkeert.

Geef me de 5 geeft tips over de meest voorkomende vragen rond vuurwerk.

 

Bang voor vuurwerk

Vindt jouw kind vuurwerk spannend door de onvoorspelbaarheid en de harde knallen?
Gebruik dan de Auti-communicatietechniek: GROT’en (Generaliseren, Relativeren, Oplossende Taak geven).

In het kort pas je het in deze situatie als volgt toe:

  • Generaliseren: ‘Elk jaar is er vuurwerk.’
  • Relativeren: ‘Dat hoort bij oud en nieuw.’
  • Oplossende Taak: ‘Als je een knal hoort, dan denk je: dit hoort bij vuurwerk, en ga je door met wat je aan het doen bent.

De laatste, de oplossende taak, is per kind en situatie verschillend, maar het doel is dat je jouw kind een concrete HOE geeft voor hoe hij/zij ermee kan omgaan. Wat kan hij/zij doen of denken, zodat het te overleven is?

Iets wat je hierbij kunt meenemen, is dat alles te overleven is wanneer het een eindtijd heeft. De vuurwerkperiode duurt bijvoorbeeld een maand (daarna is de voorraad van iedereen wel op, je kunt dus een datum voor het einde van deze periode prikken) en de meeste knallen duren 2 tellen en sommige maximaal 30.

Het lastige aan oud en nieuw is dat je maar één keer per jaar kunt oefenen met het ermee leren omgaan. Maar als je jaarlijks het GROT’en toepast op dezelfde manier, dan zul je zien dat jouw kind ook hier in groeit en ook hier steeds beter mee kan omgaan.

 

Niet kunnen wachten tot het zover is

Vanaf het moment dat de vuurwerkfolder op de mat valt, gaat de map open. ‘Wat ga ik kopen? Krijg ik ook iets van papa en mama? Wanneer mag ik het afsteken? Hoe zou het dit jaar gaan?’

Sluit die map voor nu door hem te parkeren naar een moment waarop je samen gaat zitten om het over het vuurwerk te hebben.

Zorg ervoor dat je, op het moment dat je ervoor gaat zitten, alles duidelijk hebt wat nodig is en visualiseer dat. Denk aan onderstaande punten:

  • Het aanschaffen van vuurwerk: Voor hoeveel geld mag er vuurwerk gekocht worden? Wie betaalt het? Is er vuurwerk dat niet gekocht mag worden? Wanneer gaan we naar de winkel? Welke winkel? Hoe laat?
  • Het afsteken van vuurwerk: Op welke momenten mag je het vuurwerk afsteken? Welke veiligheidsregels moet je altijd treffen? Maak dit concreet. Moet je samen delen of heeft ieder zijn eigen vuurwerk? Wat gebeurt er met het vuurwerk als het niet opraakt?

 

Oud en nieuw

Vindt jouw kind het feest op zich spannend? Maak het duidelijk en voorspelbaar. Benoem de volgende onderwerpen:

  • Hoe ziet het verloop van de dag eruit?
  • Wanneer zijn er rustmomenten op de dag? Wat kan je kind dan gaan doen?
  • Verwacht je nog sociale dingen van je kind?
  • Wat doen jullie om 00.00 uur?
  • Hoe laat moet je kind naar bed?

 

Mensen houden zich niet aan regels

Kan jouw kind er met zijn hoofd niet bij dat mensen (zelfs volwassenen) zich niet aan de regels houden?

Helaas, die mensen zijn er altijd. Elk jaar weer word er vuurwerk afgestoken op momenten dat dit (nog) niet mag. Dit kan erg verwarrend zijn voor je kind, zeker als volwassenen het doen.

Gebruik de Auti-communicatietechniek GROT’en:

‘In de hele wereld is het zo dat mensen zich soms niet aan regels houden, dat hoort er gewoon bij. Jij mag dan denken: ik houd mij wél aan de regels, ik doe het goed en wat anderen doen, daar hoef ik niets mee. Ik ga gewoon door met waar ik mee bezig was.’

Hiernaast kun je uitleg geven over verantwoordelijkheid:

Jouw kind is verantwoordelijk voor wat hij of zij zelf doet. En jij helpt hem daar bij. De kinderen die zich niet aan de regels houden, daar mogen de ouders van die kinderen zich mee bemoeien. En de volwassenen die zich niet aan de regels houden, daar bemoeit de politie zich mee.

Wij wensen je alvast een prettige jaarwisseling toe!

GROT’en is een van de technieken binnen de Geef me de 5-methodiek. Je vindt een overzicht van deze technieken in ons boek De aanpak bij autisme. Te bestellen in onze webshop.

Meer info over De aanpak bij autisme