Actueel

« Terug naar overzicht

Floor deelt #4 Elke avond aardappels, groente, vlees

29 juni

Floor is getrouwd met Geert en moeder van Thom (10), Iris (8) en Laura (5). Haar twee oudsten hebben autisme. Floor deelt haar ervaringen met het leren begrijpen van het autisme. In haar vorige blog vertelde ze dat de nieuwe avondstructuur invoeren niet zonder slag of stoot ging. Deze keer licht ze toe welke keuzes ze maakte om het avondeten prettiger te laten verlopen:

‘Mam, wat eten we vanavond?’ roept Thom terwijl hij op de bank ploft en de tv aanzet.
‘Hetzelfde als elke avond’, antwoord ik hem. ‘Aardappels, groente en vlees.’
Geert en ik houden beide van koken, nieuwe dingen uitproberen. In het weekend een kookboek erbij pakken of een lekker recept op internet opzoeken. Als het in de smaakt valt, komt het gerecht in ons eigen kookboek dat ik ooit eens wil laten drukken. Maar voor nu even aardappels groente en vlees.

Want op dit moment is ons doel: het gezellig hebben aan tafel. Dat is een uitdaging met z’n vijven zo aan het einde van de dag. Thom eet alles en houdt net als wij van nieuwe dingen uitproberen. Iris daarentegen is heel kieskeurig met haar eten. Ze wil altijd dat dingen op dezelfde manier bereid worden en het liefst wil ze al het eten gescheiden op haar bord. Bij spaghetti maak ik dan ook alles apart van elkaar en staan er vier pannen op tafel. Laura begint meestal pas met eten als het eten alweer opgewarmd moet worden.

Voor nu hebben we ervoor gekozen om niet meer van hen te vragen dan nodig is. Aardappels, groente en vlees lusten ze allemaal. Waar we ons wel op richten?
Iedereen heeft nu een vaste plek: Thom aan de kopse kant, wij daarnaast en de meiden weer naast ons. Zo is er geen strijd meer om wie welke plek krijgt en kunnen wij overal bij.
Pas als er is opgeschept, roepen we de kinderen aan tafel. Ze kunnen dan gelijk gaan eten, dit scheelt kliertijd.
Tijdens het eten krijgt iedereen de beurt om iets over die dag te vertellen. Ik merk dat dit voor Laura nog wel wat lang duurt, daar moet ik nog wat voor bedenken.

We doen een spel waarbij Geert of ik de spelleider is. Meestal gaat het om het maken van sommen, het spellen van een woord of het beantwoorden van een moeilijke vraag. Ook wij krijgen vragen en de kids vinden het alle drie hilarisch als Geert me weer eens iets vraagt waarop ik geen antwoord weet.

Het eten is nu een moment waarop het gaat om samenzijn. De volgende stap is: meer variatie in het eten dan aardappels, groente en vlees.

***

Wil je net als Floor je aanpak richten op een positieve relatie, het voorkomen van ongewenst gedrag en groei naar zelfstandigheid? Dat leer je in onze Basiscursus. Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je tips die je direct kunt toepassen in jouw unieke situatie. https://www.geefmede5.nl/cursussen/opvoeders