Autisme en een vlekkeloze zomervakantie

Zie je op tegen de vakantie, omdat de onvoorspelbare vakantiedagen onrust veroorzaken bij jouw kind met autisme en daardoor dus ook bij alle overige gezinsleden? Hieronder lees je zeven tips die je gaan helpen om een (bijna) vlekkeloze zomervakantie te hebben.

Tip 1: Rust

Dit is direct de belangrijkste tip: zorg dat je zelf uitgerust bent. Zorg goed voor jezelf, dan heb je ook de energie om te doen wat nodig is voor je kind met autisme.

Tip 2: Vakantieplan

Start de vakantie met het maken van een vakantieplan. Zet alle weken op een rij en zet hier alle belangrijke items in:

- wanneer werken papa en mama wel;

- wanneer op vakantie;

- wanneer zijn uitjes gepland;

- wanneer logeren;

- wanneer verjaardagen;

- wanneer is de start van school.

Tip 3: Dagstructuur

Maak een dagstructuur speciaal voor de vakantiedagen.

Natuurlijk ga je niet al je dagen al helemaal volplannen, het is tenslotte vakantie. Maar zonder structuur voelt het voor jouw kind als drijfzand. Plan daarom vaste momenten in de dag in. Voorbeeld:

Om 10.00 uur ontbijten

Om 13.00 uur middageten

Om 18.00 uur avondeten

Om 20.00 uur start het bed ritueel

Tip 4: Boekensteunen

Alle vaste taken die dagelijks op dezelfde manier en op hetzelfde moment terugkomen, noemen we ‘boekensteunen’. Gebruik de boekensteun-momenten van punt 3 om te bespreken wat jullie in de overige tijd gaan doen.

Tip 5: Ingevulde tijd

Maak, wanneer jouw kind met autisme moeite heeft met zijn tijd invullen, een kaartenbakje met daarin alle activiteiten waaruit hij kan kiezen. Op het moment dat hij zich verveelt, kan hij hier een kaartje uit kiezen zodat er altijd ingevulde tijd is.

Tip 6: Rustmomenten

Bij autisme is het belangrijk om rustmomenten in te plannen. Het is vaak lastig voor degene met autisme om deze momenten zelf in te plannen dus help hierbij. Plan deze momenten samen in en bespreek ook hoe deze momenten worden ingevuld. 

Tip 7: Aantal activiteiten

Pas de hoeveelheid activiteiten die je doet aan, aan wat je gezin aan kan, zodat iedereen ook ruimte krijgt om op te laden deze vakantie.