Ik heb autisme, wat nu?

Heb je zelf autisme? Weet je dit al je hele leven of heb je onlangs de diagnose gekregen? In beide gevallen kant zijn dat je tegen bepaalde problemen aanloopt.

Autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Informatie verwerking kan belemmerd worden door 8 storingen in je brein. Deze storingen kunnen bij iedereen voorkomen alleen bij autisme gebeurt dit vaker en in heviger mate. Hierdoor komt de informatie soms trager of helemaal niet aan in je brein. Om ervoor te zorgen dat de informatie verwerking soepeler verloopt kun je zelf een aantal dingen doen.

Ik heb autisme: 7 tips die jou kunnen helpen

Wat kan jij zelf doen?

Hieronder geven we je 7 tips die jou kunnen helpen als jij autisme hebt, of kenmerken van autisme bij jezelf herkend.

Vraag om duidelijkheid op de 5

Duidelijkheid op de 5 – wat, hoe, waar, wanneer en wie – geeft grip. Wanneer één of meer van deze onderdelen niet 100 procent duidelijk voor je zijn, vraag hier dan naar.

Weet je:

1. WAT je moet doen of wat er gaat gebeuren

2. HOE dit gaat

3. WAAR het gaat gebeuren
4. WANNEER het gaat gebeuren
5. En WIE het gaat doen of wie er nog meer bij betrokken is

Geef aan dat je puzzeltijd nodig hebt

Vertel dat je soms langer de tijd nodig hebt om binnengekomen informatie te verwerken. Door dit te delen kan je gesprekspartner hier rekening mee houden.

Voorspelbaarheid door voorbereiding

Bereid je voor op activiteiten die nieuw of spannend voor je zijn. Bezoek vooraf de website, lees de brochure of zoek informatie op. Ook kun je hulp vragen aan iemand die al weet hoe het zal gaan.

Maak een planning

Door gebruik te maken van een agenda of weekoverzicht maak je inzichtelijk wat er wanneer gaat gebeuren. Dit geeft overzicht en houvast.

Extra tip: houd in je planning rekening met eventuele reistijd.

Plan rustmomenten in

Plan in je agenda of weekoverzicht ook rustmomenten in. Deze momenten gebruik je om te ontprikkelen.

Weet wat te doen als je hoofd te vol is

Het is fijn om te weten hoe je bij jezelf een vol hoofd herkent. Wat doe je, wat denk je en wat voel je dan? Als je dit weet van jezelf kun je een plan maken. Wat is voor jou een handige manier om te hoofd weer leger te maken? Dat kan bijvoorbeeld een rondje wandelen zijn, muziek luisteren of tekenen. Op die manier voorkom je dat je hoofd echt te vol raakt.

Soms kun je een vol hoofd niet voorkomen. Laat vooraf aan je omgeving weten wat jij nodig hebt om op die momenten tot rust te komen.

En tot slot de laatste tip, die eigenlijk voor iedereen geldt: vraag hulp als je er zelf even niet uitkomt.

Autisme is een breed begrip en uit zich bij iedereen anders. Leer jouw autisme (her)kennen en gebruik van bovenstaande wat voor jou werkt.

In het boek Dit is autisme lees je wat er anders gaat in het brein van iemand met autisme. Ook herken je mogelijk bepaald gedrag en krijg je handvatten om hiermee om te gaan.

Loop je tegen problemen aan die je belemmeren in het dagelijkse leven? Zoek dan hulp. Ga naar je huisarts, die kan je doorverwijzen naar de juiste professional.

Geef me de 5 biedt ook:

 

Gratis hulpmiddelen en tips

Gratis hulpmiddelen

Meer informatie

Lezingen over autisme

Geef me de 5 cursussen over autisme

Meer informatie