Onrust in de avond?

Hoe creëer je voor je kind met autisme een fijn avondritueel?

Vaste rituelen in de dag bieden rust en dat is fijn voor iedereen maar zeker ook wanneer er sprake is van autisme. Een passend avondritueel helpt om de dag goed af te sluiten en is het begin van een goede nachtrust. In dit artikel lees je stap voor stap hoe je dit kunt aanpakken.

  1. Bedtijd verduidelijken

Maak voor je kind, naast de bedtijd, ook de starttijd van het naar bed gaan duidelijk.

‘Je bedtijd is om 19.30 uur’ lijkt heel duidelijk, maar is het niet. Want wil je dan dat je kind om 19.30 uur naar boven gaat, of dat om 19.30 uur hij of zij al in bed ligt en de lamp uitgaat? Maak het verschil tussen deze twee tijden duidelijk.

Freemium: puzzel van 5

  1. De ketting van taken

Zorg dat alle taken die bij het avondritueel horen, direct na elkaar uitgevoerd worden. Wanneer er ruimte zit tussen de taken of er te veel tijd zit tussen het naar boven gaan en de lamp uitdoen, ontstaat er ‘niet ingevulde tijd’. Niet ingevulde tijd wordt bij autisme vaak ingevuld met ‘kliertijd’. Voorkom dit door alle taken direct achter elkaar te plannen.

  1. Een vol hoofd in de avond

Slapen met een vol hoofd zorgt voor lastig inslapen  en een slechte nachtrust. Het kan ervoor zorgen dat je kind de volgende dag al op staat met een vol hoofd.

Als je weet dat je kind vaak een vol hoofd heeft aan het einde van de dag, sluit dan zijn of haar openstaande mappen voor het slapengaan. Neem de dag door, bespreek alle openstaande mappen en bedenk (samen) oplossingen. Wil je meer lezen over ‘mappen sluiten bij autisme’? Via deze link bekijk je de zesdelige serie over mappen sluiten.

  1. Visualiseer met structuur

Een taak altijd op dezelfde manier uitvoeren, zorgt ervoor het de taak gemakkelijker inslijt. Door het visueel maken van het avondritueel (door middel van een lijstje, tekening, picto’s, foto’s) zorg je ervoor dat alle taken elke avond in dezelfde volgende uitgevoerd worden. Dit biedt zowel jou als je kind houvast. Een extra voordeel: doordat het visueel gemaakt is, voorkom je discussies  en ben je minder geneigd om uitzonderingen te maken.

  1. Wees consequent

Maak in het begin geen uitzonderingen! Wees consequent. Ook als je je dag niet hebt of je kind overal tegenin gaat. Door consequent te zijn, slijt het ritueel sneller in. Wanneer je merkt dat er geen discussies meer zijn, je de manier hebt gevonden voor jou en jouw kind en het avondritueel vanzelf lijkt te gaan, dan kun je af en toe een uitzondering gaan maken. Benoem wel altijd dat dit een uitzondering is en dat het morgen weer net zoals altijd gaat.

  1. Geniet

Het is het einde van de dag, het was druk op je werk, je hebt in de keuken gestaan, schoolspullen opgeruimd en eigenlijk ben je toe aan dat ene momentje voor jezelf. Of misschien moet je zelfs vanavond wel weer aan de slag. Stop met denken en geniet van je kind! Dit is een moment, een-op-een, tussen jou en je kind. Kijk naar je kind, zie hem of haar écht en maak er wat gezelligs van!

SLAAP LEKKER!

Wil je meer leren over structuur op maat maken bij autisme? Dan is onze cursus Geef me de 5 bij autisme iets voor jou!