Rust aan tafel wanneer er autisme is in je gezin.

In een gezin kan het zo druk zijn, dat je elkaar de hele dag niet ‘echt’ ziet of spreekt. Een gezamenlijke maaltijd is dan hét moment om wél aandacht te hebben voor elkaar. Maar als er sprake is van autisme binnen het gezin en er gezinsleden moe of overprikkeld zijn en toch al moeite hebben met social talk, dan lukt dat vaak niet. We hebben vijf tips op een rijtje gezet die kunnen helpen om het gezellig te hebben aan tafel.

     1.     Vaste plekken

Wanneer er sprake is van autisme, geeft het voorspelbaarheid en duidelijkheid dat ieder gezinslid een vaste plek heeft. Zo hoeft er geen discussie meer te zijn over wie waar mag zitten.

Houd hierbij rekening met welke benen waar willen wiebelen, de ruimte die iedereen nodig heeft en of je zelf overal bij kunt.

     2.     Roep iedereen pas aan tafel als het eten er al staat

Het lijkt soms zo handig om iedereen alvast te roepen terwijl je de aardappelen aan het afgieten bent. Dit kan er echter voor zorgen dat de kinderen netjes aan tafel komen en ze vervolgens niets te doen hebben. Dit noemen we ‘niet ingevulde tijd’. We weten dat voor iemand met autisme niet ingevulde tijd zo naar kan zijn dat  hij/zij een volgende keer niet meer direct aan tafel te komt als jij roept. Niet ingevulde tijd wordt ook vaak ingevuld door te gaan vervelen of klieren.

 3.     Maak voorspelbaar wat er gegeten gaat worden

‘Blééh, spinazie’, roept je zoon als hij aan tafel komt. Elke avond weer hetzelfde liedje. Door dagelijks voorspelbaar te maken wat je gaat eten, geef je de ruimte om er al aan te wennen. Je zal zien dat er dan minder weerstand is.

 4.     Bedenk een activiteit voor tijdens het eten

‘Social talk’ is vaak lastig voor onze kinderen met autisme, zeker na een drukke dag. De geluiden van alle smakkende gezinsleden en het gekling van het bestek op de borden helpen hier ook niet bij mee. Tegelijkertijd kan het zijn dat iemand zich verveelt tijdens het eten. Wat dan wel? Bedenk een manier waarop je samen de dag door kunt nemen, maak plannen voor het weekend of de vakantie, houdt elke avond een gesprek over iets wat speelt in de wereld of doe een quiz. Allemaal dingen waar geen attributen bij nodig zijn, maar die je wel helpen om de tijd tijdens het eten in te vullen, iedereen aan de beurt te laten komen en het samen gezellig te hebben.

 5.     Maak een afspraak over wanneer je wel van tafel mag

Besef je dat als degene met autisme moet wachten totdat iedereen het eten op heeft, terwijl hij al lang klaar is, dit zonder een taak erg lastig kan zijn. Geef hem dan iets wat hij wel kan doen. Mag hij lezen aan tafel? De tafel alvast afruimen? Het toetje klaar maken? Zo zorg je ervoor dat alle tijd ingevuld blijft.

Wil je meer leren over duidelijkheid en voorspelbaarheid bij autisme? Of wil je leren hoe je niet ingevulde tijd kunt voorkomen bij jouw kind, leerling of cliënt? Dan is onze cursus ‘Geef me de 5 bij autisme’ iets voor jou.  

Eet smakelijk!

Bekijk hier ons cursusaanbod