Tips voor communicatie bij autisme

Communicatie bestaat uit verschillende lagen en kan daardoor lastig zijn, zeker als je autisme hebt. Van lichaamstaal en mimiek tot toonhoogte, klemtoongebruik, tempo, volume en inhoud. Hoe kan het nou dat communicatie bij autisme zo ingewikkeld kan zijn. Het brein van iemand met autisme heeft meer tijd nodig om gebruikelijke communicatie te verwerken en vervolgens te begrijpen.

Om dit proces te vergemakkelijken gebruik je Auti-communicatie. Een basismethode van Geef me de 5 die ervoor zorgt dat communicatie makkelijker en sneller verwerkt wordt in het brein van iemand met autisme.

Concrete tips voor om je communicatie af te stemmen op mensen met autisme:

  • Lichaamstaal en mimiek: wees eenduidig in wat je zegt en uitstraalt.
  • Toonhoogte en klemtoon: spreek op een neutrale toon en verlaag je stem. Dit stelt gerust en vermindert stress.
  • Tempo: geef puzzeltijd. Stem je spreektempo af op het tempo waarin je gesprekspartner de informatie kan verwerken.
  • Stemvolume: houd je stemvolume gelijkmatig. Dit is voorspelbaar en voorkomt stress.
  • Context: zorg dat er in de omgeving zo min mogelijk prikkels zijn die ruis kunnen veroorzaken. Vermijd oogcontact en lichamelijk contact wanneer dit te veel prikkels geeft.

Tips om je taalgebruik en de inhoud van je communicatie af te stemmen op iemand met autisme:

  • Zeg wat wel: zeg wat je WEL verwacht van de persoon met autisme. Zo ben je duidelijk en voorkom je dat de ander moet gaan bedenken wat jij verwacht als je een niet-boodschap geeft.
  • Gebruik korte zinnen en skip overbodige informatie hierdoor ben je kernachtig in je communicatie.
  • Wees stellig – wij noemen dat ‘spreek met uitroeptekens’. Door te stellen in plaats van te vragen kan de ander direct overgaan tot actie zonder daar eerst over na te moeten denken.
  • Wees concreet en spreek met feiten. Gebruik algemene en vaststaande informatie en maak deze meetbaar en vermijd vage en abstracte woorden en uitdrukkingen.
  • Gebruik in je communicatie de woorden van je gesprekspartner en wees je bewust van je doel.

In het gelijknamige boek Auti-communicatie lees je hier meer over. Wil je Auti-communicatie op maat leren toepassen in jouw persoonlijke situatie? Schrijf je dan in voor een van onze cursussen

In onze vierdaagse cursus leer je gedrag herkennen, autisme begrijpen en leer je een aanpak op maat toe te passen. Na elke cursusdag ga je met praktische tips en tools naar huis die je gelijk in de praktijk kunt gebruiken.

Bekijk hier ons cursusaanbod