Heb jij autisme? Wij geven je 7 tips die je helpen om gefocust je huiswerk te maken
Huiswerk maken, wat kan het toch lastig zijn om daarbij geconcentreerd te blijven en niet afgeleid te raken! Deze 7 tips helpen je om beter te focussen. Zo houd je ook nog tijd over voor leuke dingen.
Tip 1 Zorg voor een goede werkplek
Kies een vaste plek waar je al je huiswerk maakt. Door je huiswerk op een andere plek te maken dan waar je je vrije tijd doorbrengt, leer je je hoofd: op deze plek ben ik geconcentreerd aan het werk.
- Kies een plek waar het rustig is, waar je zo min mogelijk wordt afgeleid en waar je je spullen kunt laten liggen.
- Ga tijdens pauzes (ook mini-pauzes van een minuutje en bij kleine afleidingen) van deze plek af.
Tip 2 Gebruik een planning
Een planning is belangrijk, zeker als je regelmatig het overzicht kwijtraakt of dingen vergeet en moet navragen bij klasgenoten. Vraag iemand om je te helpen met het maken van een planning of ga er zelf mee aan de slag. Dit kan op veel manieren. Gebruik bijvoorbeeld de strategiekaart ‘Huiswerk plannen’ uit het werkboek Strategiekaarten huiswerk. En download de weekplanner via www.geefmede5.nl/strategiekaarten.
Het maakt niet uit of je je agenda gebruikt of een eigen planning of weekoverzicht maakt. Als je maar één plek hebt waarop alles staat wat je moet doen. Let bij het maken van een planning op het volgende:
- Kies of je alleen alles rondom school duidelijk maakt of dat je ook andere activiteiten, zoals een bijbaantje, sport en afspraken in beeld brengt.
- Zorg ervoor dat alle informatie op deze ene planning komt, of de informatie nu komt vanuit Magister of Somtoday, je docent, je huiswerkbegeleider, je mentor, je bijbaantje of je ouders. Als alles op deze planning staat, vergeet jij nooit meer iets.
- Check WAT je exact moet doen. Leren of maken? Welke hoofstukken? Digitaal of in je boek?
- Deel, indien nodig, je huiswerk op in stukken.
- Plan je huiswerk van achteren naar voren: plan het laatste deel op de dag voordat het klaar moet zijn of ingeleverd moet worden.
- Als je een toets of examen gaat plannen, plan dan op de dag voordat het toetsmoment plaatsvindt een moment waarop je álle stof herhaalt.
- Bedenk van tevoren bij welk huis- of leerwerk je hulp wilt, bijvoorbeeld overhoren, en plan in wanneer dit kan.
Tip 3 Beeldscherm of niet? Wissel af
Je hebt vast weleens je schermtijd op je telefoon bekeken. Hoeveel uur laptop en pc komt daar bij jou op een dag nog bij? We begrijpen helemaal dat schermtijd ontspannend kan zijn. Wanneer je echter een spelletje op je telefoon gestart bent, met je vrienden aan het appen bent of door Insta en TikTok scrolt, terwijl je dat niet van plan was en je eigenlijk je huiswerk aan het maken was, dan kan dit een probleem worden. Huiswerk maken en leren duurt dan veel langer, je raakt sneller vermoeid en hebt het gevoel helemaal geen vrije tijd meer over te houden. Handig is om afspraken met jezelf te maken.
Een aantal tips:
- Kies een moment waarop je je laptop dichtklapt en je huiswerk op papier maakt.
- Pak iets om mee te friemelen, te tekenen of aantekeningen te maken. Zo voorkom je dat je weer door socials zit te scrollen voordat je het doorhebt. Toch afgeleid geraakt? Zeg dan tegen jezelf: ‘Stop, terug’ en handel daarnaar. STOP de afleiding door het venster dat je hebt geopend te sluiten. Ga vervolgens met je aandacht TERUG naar het huiswerk en doe met je handen wat je met jezelf had afgesproken (friemelen, tekenen of aantekeningen maken).
- Blijf je afgeleid door je telefoon? Leg hem dan in een andere ruimte.
Tip 4 Geef huiswerk een eindtijd
Het is handig om met jezelf af te spreken wanneer je aan je huiswerk werkt en wanneer je huiswerk af moet zijn en zorg ervoor dat je dan ook echt geconcentreerd aan het werk bent. Zo heb je daarna echt vrije tijd die je kunt invullen met leuke dingen.
Handig is om ook gelijk afspraken met jezelf te maken over de uitzonderingen: bijvoorbeeld wanneer er een heel belangrijke toets(week) aankomt of je aan een superleuk project werkt of wanneer huiswerk maken op de geplande tijd niet lukte.
Tip 5 Zorg voor variatie, maak het leuk
Bedenk hoe je het maken van je huiswerk (zo) leuk (mogelijk) kunt maken. Ideeën van leerlingen van jouw leeftijd:
- Spreek af met klasgenoten en maak samen huiswerk.
- Maak huiswerk terwijl je met een klasgenoot (video)belt.
- Bedenk wat je doel is, maak daar een tekening van en hang die op je huiswerkplek op. Dit helpt je om weer verder te gaan.
- Ga bij mooi weer eens buiten zitten.
- Maak iets te eten klaar wat je echt heel lekker vindt voor tijdens je huiswerk.
- Plan iets leuks voor na je huiswerk zodat je je daarop kunt verheugen.
- Leer ook voor je toets op een heel andere plek dan normaal; tijdens een wandeling, op je balkon of met een (gelamineerde) samenvatting onder de douche (PS: die plak je dan zo tegen de natte tegels, superhandig!)
Tip 6 Zorg goed voor jezelf
Je brein heeft het nodig dat je pauze neemt. Beweeg even, ga naar buiten of eet wat gezonds tussendoor.
Zorg daarnaast voor voldoende frisse lucht, zet een raampje open zodat er voldoende zuurstof is.
Tip 7 Als het niet lukt: vraag hulp
We hoeven je niet te vertellen dat hulp vragen soms nodig is, dat iedereen nog moet leren en dat dat helemaal niet erg is. Dat heb je vaak genoeg gehoord. Maar weet je wat kan helpen om het ook echt te doen?
- Spreek met jezelf af wanneer je om hulp gaat vragen en maak dit concreet.
Bijvoorbeeld: als ik iets aan de kant schuif omdat het niet lukt en ik pak het niet terug binnen 24 uur, dan ga ik om hulp vragen.
- Bedenk van tevoren wie je waarmee kan helpen én wanneer en eventueel hoe je daarom kunt vragen.
Bijvoorbeeld: vragen over ‘welk huiswerk we moeten maken en met welk doel’ stel ik via de klassenapp, ‘hoe ik het huiswerk moet maken’ kan ik vragen aan mijn mentor tijdens het mentoruur en vragen ‘over de lesstof’ stel ik in de volgende les aan de betreffende docent.
Succes met het maken van je huiswerk!