Actueel

« Terug naar overzicht

Floor deelt #11 - Overprikkeld door zwemles

07 september

Floor is getrouwd met Geert en moeder van Thom (10), Iris (8) en Laura (5). Haar twee oudsten hebben autisme. De vorige keer vertelde Floor – vanuit haar eigen ervaring – over het verschil tussen meisjes en jongens met autisme. Dit keer vertelt Floor dat ook de jongste zo nu en dan last heeft van overprikkeling en hoe ze daarmee omgaat:

‘Maham, weeheet je wel da-at als ik daar ben, de hele wereld anders is?’ riep Laura me toe tussen haar tranen en snikken door. Ze zat drie maanden op zwemles en elke week weer zette ik haar huilend in de auto.

‘Wat aan de wereld is dan anders?’ vroeg ik haar. Laura legde me uit dat haar huid jeukt in het water, haar ogen prikken en de stemmen van iedereen gaan zo hard! ‘Als de juf tegen mij praat, dan hoor ik dat net als onder de tunnel, je weet wel: wie is de koning van wezel? Ezel!’ schreeuwde ze door de auto.

Laura heeft geen diagnose Autisme, maar bij dit soort dingetjes zie ik toch wel wat streepjes (kenmerken van autisme). Ik besefte dat ze in het zwembad overprikkeld raakte door het water, de chloor in haar ogen en alle galmende geluiden. Ik besloot terplekke, zonder met Geert te overleggen: ‘Het is klaar! Hier hoef jij niet meer naartoe meisje.’ Met dat ik het zei, slaakte zij een diepe zucht en wist ik dat ik er goed aan deed. Maar hoe nu verder?

Ik ben op zoek gegaan naar een kleiner zwembad, met minder kinderen, meer individuele aandacht en minder prikkels. Ik denk er één gevonden te hebben en volgende week kan Laura daar starten. Dit weekend gaan we er alvast even wennen. Wish me luck!

 

***

 

Wil je net als Floor je aanpak richten op een positieve relatie, het voorkomen van ongewenst gedrag en groei naar zelfstandigheid? Dat leer je in onze Basiscursus. Overprikkeling is een van de onderwerpen die aan bod komt. Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je tips die je direct kunt toepassen in jouw unieke situatie. www.geefmede5.nl/cursussen/opvoeders