Actueel

« Terug naar overzicht

Floor deelt #5 Film jezelf met je kind en leer beter afstemmen

13 juli

Floor is getrouwd met Geert en moeder van Thom (10), Iris (8) en Laura (5). Haar twee oudsten hebben autisme. Floor deelt haar ervaringen met het leren begrijpen van het autisme. In haar vorige blog vertelde Floor welke keuzes ze maakten om het avondeten prettiger te laten verlopen. Ze kreeg de opdracht om de avondmaaltijd eens te filmen. Dat leverde een berg inzichten op. Deze week vertelt ze erover:

Tot voorkort wist ik nog niet van mezelf dat ik met een kromme rug zat, had ik nog nooit zo uitgebreid bekeken hoe mijn haren er vanachter uitzagen, wist ik niet hoe mijn stem klonk voor mijn omgeving en dacht ik dat ik best veel ruimte tussen mijn zinnen liet, maar ik kom er nu achter dat ik echt zo ontzettend veel praat. En zo snel achter elkaar!

Waar heeft ze het over, denk je misschien.

Zoals je misschien wel weet, worden wij begeleid door het behandelcentrum van Geef me de 5: Autimaat. Een autismedeskundige komt bij ons langs, leert Geert en mij alles omtrent autisme en de methodiek en helpt ons om dat alles in de praktijk te leren toepassen bij onze kinderen. We werken daarbij veel met filmbeelden. We filmen ons gezin en samen met de autismedeskundige kijken we deze terug. Mijn ervaring hiermee is zo positief, dat ik het graag met jullie allemaal wil delen.

De eerste keer filmen was best spannend. Voordat we aan tafel gingen, zette ik de camera op de kast. De kinderen waren ervan op de hoogte, maar naar een paar minuten waren ze zich er al niet meer van bewust en verliep het avondeten zoals normaal. (Nou, normaal… ik deed natuurlijk wel iets meer mijn best).

Bij het terugkijken zagen we zo veel! We hebben daarna direct vaste plekken aan tafel bedacht die handiger zijn dan voorheen. Ik roep de kinderen nu pas als de tafel volledig gedekt is, dat geeft meer rust en voorkomt niet ingevulde tijd (die mijn kinderen benutten als kliertijd).

Uiteindelijk hebben we die eerste keer nog geen 5 minuten film gekeken en konden we al aan de slag met zo veel meer verbeterpunten! Beurt verdelen, meer opletten dat Iris ook de ruimte krijgt. Meer ruimte laten na een opmerking, zodat Laura de puzzeltijd krijgt die ze nodig heeft en één vraag tegelijk stellen. Concreet zijn in wat ik zeg en zeggen wat ik wél verwacht in plaats van niet. Allemaal manieren om beter af te stemmen op het autisme.

Het mooiste aan het werken met filmbeelden vind ik dat je ze op elk moment op pauze kunt zetten. Hierdoor zie je per moment wat er bij iedereen gebeurt. Door dit vaak te doen, merk ik dat ik nu, ‘in het echte leven’ ook sneller kleine signalen van de kinderen oppik.

Ondertussen heeft het kijken van filmbeelden me al zo veel opgeleverd, dat ik alles van mezelf kan laten voor wat het is en het me niet zoveel meer uitmaakt hoe ik erbij zit.

***

Wil je net als Floor je aanpak richten op een positieve relatie, het voorkomen van ongewenst gedrag en groei naar zelfstandigheid? Dat leer je in onze Basiscursus. Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je tips die je direct kunt toepassen in jouw unieke situatie.

Tijdens deze cursus is er veel ruimte voor interactie en persoonlijke vragen. Na iedere cursusdag krijg je de opdracht om thuis bepaalde situaties te filmen. De tweede, derde en vierde dag starten we met deze video’s en praktijkvoorbeelden. Zo leer je van elkaar, krijg je tips op maat en wordt de theorie gekoppeld aan jouw eigen praktijk. Je merkt gelijk verschil.

https://www.geefmede5.nl/cursussen/opvoeders