Actueel

« Terug naar overzicht

Floor deelt - Vakantie op rolletjes

19 juli

Floor is getrouwd met Geert en moeder van Thom (10), Iris (8) en Laura (5). Haar twee oudsten hebben autisme. Floor deelt haar ervaringen met het leren begrijpen van het autisme. In haar vorige blog vertelde ze wat de thuissituatie filmen haar voor inzichten gaf. Deze keer licht ze toe hoe de vakantiestructuur voor haar gezin eruit ziet:

Zoals je waarschijnlijk al in mijn eerdere blogs hebt gelezen, zijn we al een tijdje bezig met het inzetten van structuren zodat er een basis ontstond. Heel stiekem hoopte ik erop dat ik dat deze zomer zou kunnen loslaten. Maar ik weet wel beter, dit is gewoon wat mijn gezin nodig heeft. De eerste vakantieweek hebben we al profijt gehad van de drie speciale vakantiestructuren. Dat belooft een heerlijke zomer te worden! Ik vertel je wat ik heb gedaan, zodat ook jij het kunt gebruiken de rest van de vakantie.
 

Structuur 1 – lange termijn structuur

Op de pc heb ik een kalender gemaakt. Niets bijzonders, gewoon zo’n familiekalender in een tabel in Word. Bovenaan heb ik alle gezinsleden gezet en links staan alle dagen van de hele vakantie onder elkaar. Een hele lijst dus. Hierop heb ik alle bijzonderheden en voor de kinderen belangrijke zaken gezet: uitjes, op vakantie, logeren, de dagen dat Geert moet werken. Van sommige dingen weet ik nog niet wanneer deze gaan plaatsvinden. Hiervan heb ik kaartjes gemaakt. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar ik heb bijvoorbeeld gewoon een plaatje van zwembad geprint en uitgeknipt. De kalender heb ik op de deur gehangen en de kaartjes in een bakje ernaast.


Structuur 2 – Afspraken en regels

Daarnaast heb ik een overzichtje gemaakt van de vakantieregels, alle regels die anders zijn dan normaal, heb ik hierop gezet. Hier staan dingen op als de tijden waarop we samen eten (dat zijn echt de rustmomenten voor het hele gezin), de bedtijden en afspraken over snoepen, vriendjes, logeren en vertellen waar je bent.
 

Structuur 3 – Vakantiestructuur

Voor de periode dat we op vakantie gaan heb ik – vooral voor Iris maar de andere twee kijken stiekem ook mee – een boekje gemaakt waar alle informatie over de vakantie in staat. Iris kan hierin afkruisen hoeveel nachtjes het nog duurt. De reis staat erin beschreven en ik heb er foto’s van de camping in geplakt.

Deze drie structuren samen zorgen ervoor dat de kinderen precies weten waar ze aan toe zijn. Ik hoef alleen maar naar de deur te wijzen en ze zien zelf wat het plan is. Heerlijk, vakantie!

***

Wil je net als Floor je aanpak richten op een positieve relatie, het voorkomen van ongewenst gedrag en groei naar zelfstandigheid? Dat leer je in onze Basiscursus. Door de mix van theorie, video’s en oefeningen krijg je tips die je direct kunt toepassen in jouw unieke situatie. https://www.geefmede5.nl/cursussen/opvoeders