Actueel

« Terug naar overzicht

Zindelijkheidsproblemen bij autisme Deel 4

04 juni

Zindelijkheidsproblemen komen bij kinderen met autisme vaker voor dan je denkt. Als je met de Auti-bril op naar deze problematiek kijkt, kunnen er acht oorzaken zijn:

  1. De samenhang tussen lijf en hoofd ontbreekt
  2. De WANNEER is onduidelijk
  3. De HOE is onduidelijk
  4. De WAAR is onduidelijk
  5. Angst voor pijn
  6. Irreële angst voor het onbekende
  7. Zich niet bewust worden van interne prikkels
  8. Continue overprikkeling

Voor al deze oorzaken is er een aanpak die werkt. Al is de ene wat eenvoudiger en sneller op te lossen dan de andere. Het kan zijn dat er een combinatie van oorzaken is. Gebruik dan de aanpak voor alle betreffende oorzaken.

In deel 1 van deze blogserie benoemden we de mogelijke de hoofdoorzaken en gingen we dieper in op oorzaak 1 bij autisme. In deel 2 hebben we de aanpak voor oorzaak 2, 3 en 4 uitgelegd en in deel 3 de aanpak voor oorzaak 5 en 6. In deze laatste blog uit de serie gaan we in op oorzaak 7 en 8.
Voor het gemak noemen we degene met autisme CASS.

 

De aanpak bij OORZAAK 7: zich niet bewust worden van interne prikkels

Wanneer CASS vergeet om naar de wc te gaan als hij iets anders aan het doen is, bijvoorbeeld als hij aan het gamen is of met een vriendje speelt, dan is zijn aandacht voor die externe prikkels sterker dan zijn aandacht voor interne prikkels (de volle blaas en aandrang). De informatie uit zijn lijf dat hij naar de wc moet, komt dan niet (of te laat) aan in zijn bewustzijn. Soms zie je hem wel wiebelen, maar gaat hij niet naar de wc.

Het kan zelfs zijn dat CASS ondergevoelig is voor deze interne prikkels en dat de informatie nooit aankomt in zijn bewustzijn.

Aanpak bij deze oorzaak is hetzelfde als bij oorzaak 2: plan het naar de WC gaan in met behulp van een visuele structuur. Koppel die tijdstippen aan een andere, vaste dagelijkse taak (boekensteunen).

 

De aanpak bij OORZAAK 8: Continue overprikkeling

Als CASS de hele dag door onduidelijkheid ervaart, geeft dat veel stress. Een bekend gevolg van langdurige stress is dat je spieren verkrampen, zo ook je sluitspier en bekkenbodemspieren. Daardoor plast CASS soms in zijn broek of krijgt hij last van obstipatie en poept hij soms in zijn broek.
Sommige CASS’en hebben daardoor jarenlang last van buikpijn en gebruiken medicatie voor een soepele stoelgang.

In dit geval is het nodig dat de belangrijke personen om CASS heen (ouders, verzorgers) op één lijn komen, het autisme leren begrijpen en hierop leren aansluiten met Auti-communicatie. Ze hebben kennis en vaardigheden nodig om een duidelijke en voorspelbare dagstructuur voor CASS te bouwen. Die dagstructuur wordt zijn basisveiligheid. Naar de wc gaan kan gelijk worden meegenomen in deze dagstructuur door dit als taak in te plannen. Het is raadzaam om hiervoor de hulp in te roepen van een ervaren Geef me de 5-begeleider. Kijk welke licentiehouder bij jou in de buurt zit.

 

Meer leren?

Belangrijk is dat je jouw aanpak, en de informatie die je geeft, volledig afstemt op wat jouw kind nodig heeft. In onze cursussen leer je de methodiek toespitsen in jouw specifieke situatie. Door de mix van theorie, video’s en oefeningen ga je naar huis met praktische tips die je direct kunt toepassen. Meer informatie vind je op www.geefmede5.nl/cursussen.

Heb je complexere problematiek? Roep dan de hulp in van een ervaren Geef me de 5-begeleider van onze licentiehouders.