Actueel

« Terug naar overzicht

Geef me de 5 helpt Kim #3 oplossing voor de chaos

15 februari

In deze blogserie volgen we het proces van Kim. Jij kunt meelezen met de problemen waar zij tegenaan loopt, de manier waarop Geef me de 5 dit aanpakt en wat het effect is voor Kim.

Kim heeft veel onduidelijkheid in haar dag. In de vorige blogs las je al over dit probleem en de oorzaak ervan. Samen met Kim bouwt Geef me de 5 een basisfundament, zodat ze per moment weet waar ze aan toe is.

 

Kijken naar gedrag

We zoomen in op de ochtend. Want ook op een werkdag start Kim vaak met een vol hoofd. Kim vertelt dat ze iedere ochtend dezelfde taken doet. Alhoewel, ontbijten vergeet ze vaak. Het grootste probleem is dat ze heel vaak op en neer loopt; naar beneden, naar boven en weer terug. Elke keer vergeet ze iets te pakken. ‘Chaos’, noemt ze het zelf. Daarnaast kijkt ze – zeker op de vrije dagen – vaak op haar mobiel. Dat vindt ze prettig, omdat ze dan wat te doen heeft en de ongelezen berichtjes hebben een grote aantrekkingskracht. Maar het is ook enorm onhandig, want alles wat ze op haar mobieltje doet, opent mappen in haar hoofd. Door dit alles loopt haar hoofd tijdens de ochtend al ontzettend vol. We komen dus drie grote problemen tegen: chaos, ontbijt en de telefoon.

 

Structuur brengen in de chaos

Kim zet, met hulp van Geef me de 5, alle taken van de ochtend in een logische volgorde. Uiteindelijk ziet haar ochtend er zo uit:

Wakker worden
Uit bed gaan
Gordijnen opendoen
Bed opmaken
Plassen
Deodorant opdoen
Aankleden
Haren doen
Naar beneden gaan
Ontbijt maken
Ontbijten
Ontbijtspullen opruimen
Tandenpoetsen

In plaats van telkens van boven naar beneden te lopen en weer terug, doet Kim nu eerst alle taken die boven moeten gebeuren. Pas daarna gaat ze naar beneden, waar ze haar overige taken doet. Taken die ze altijd moet doen, maar die tot nu toe niet gebeurden, zoals gordijnen opendoen en bed opmaken zijn toegevoegd.

Het is nu duidelijk WAT Kim WANNEER en WAAR moet doen. Ze doet alles zelf, dus ook de WIE is duidelijk. Maar de HOE, vaak het lastigste puzzelstukje van allemaal, moeten we nog uitwerken om de hele puzzel compleet te maken. Juist in dat puzzelstukje komen ook de twee andere problemen, ontbijt en de telefoon, weer terug.

In de volgende blog lost Kim het telefoonprobleem op. Want op haar vrije dagen kijkt Kim veel te veel op haar telefoon, vindt ze.